Ковток позитиву

03.02.2017
Ковток позитиву

Українська жіноча естафета 4х400 м (на фото — Аліна Логвиненко) ретроспективно може отримати олімпійську «бронзу» зразка 2012 року. (Фото з сайта www.zimbio.com.)

Штовхальник ядра Юрій Білоног, списометальник Олек­сандр П’ятниця, стрибун iз жердиною Денис Юрченко — це імена вітчизняних легкоатлетів, у яких через роки Міжнародний олімпійський комітет відібрав здобуті ними на літніх Іграх медалі, звинувативши спортсменів у застосуванні заборонених стимуляторів.
За останні роки, коли в міжнародному спортi розпочалася масштабна кампанія з боротьби з допінгом, під дію відстроченої дискваліфікації також потрапили й троє наших важкоатлеток — Ольга Коробка, Наталя Давидова й Юлія Калина, котрі були призерками Олімпіад у Пекіні-2008 та Лондоні-2012.
Процес «обміління» олімпійської скарбнички «синьо-жовтих» приємним аж ніяк і не виглядав, хоча і був елементом установлення спортивної справедливості.
Утім улаштована МОК та Всесвітньою антидопінговою агенцією «чистка» принесла українським олімпійцям не лише розчарування.
Після повторної перевірки чергової партії законсервованих допінг-проб, використовуючи більш прогресивні, ніж у минулому, методи тестування контролюючі органи зняли з олімпійського п’єдесталу ще одного члена російської збірної, котрий для здобуття почесної нагороди використовував заборонені препарати. Позитивним на наявність анаболічного стероїду — турінаболу виявився тест бігунки Анастасії Кривошапки, взятий у неї на Іграх-2012, через що «згоріла» вся російська естафетна команда 4х400м, яка в Лондоні виграла «срібло».
Тепер, згідно з регламентом, відібрані у російського квартету срібні нагороди отримають дівчата з Ямайки, котрі в тому олімпійському фіналі фінішували третіми. Вивільнена ж «бронза» має перейти до української четвірки в складі Аліни Логвиненко, Ольги Земляк, Анни Ярощук та Наталі Пигиди, котрі в серпні 2012 року показали четвертий час.
Щоправда, перед цим Спортивний арбітражний суд в Лозані має остаточно закрити справу Кривошапки, котра планує опротестувати вердикт МОК. Мовляв, повторна перевірка її допінг-проби викликає запитання, оскільки виявила не сам заборонений препарат, а лише його метаболіти. Та, власне, й нашим дівчатам — перш ніж святкувати неочікувану нагороду — варто дочекатися результатів прискіпливого дослідження їхніх допінг-зразків чотирирічної давнини. 
До речі, історію захисту вже почали будувати й представники знаного російського боксера-важковаговика Олександра Повєткіна, котрого спіймали на вживанні забороненого препарату остарін, через що російському «Витязю» тепер загрожує тривала дис­кваліфікація.
Після того як у грудні минулого року — перед боєм з американцем Бермейном Стіверном — в організмі Повєткіна виявили «сліди роботи» сучасного фармакологічного агента — селективного модулятора андрогенових рецепторів, котрий дозволяє активно нарощувати масу м’язів, на початку лютого ВАДА перевірила допінг-пробу «Б» боксера, де також було знайдено остарін. Щоправда, у команді Повєткіна наголошують: заборонений iз 2008 року препарат в організмі російського бійця знайдений у мінімальній концентрації, при цьому результати дослідження допінг-проб в альтернативній лабораторії взагалі виявилися негативними. Словом, ніхто визнавати свою провину не поспішає. 
 

ЛЕГКА АТЛЕТИКА

На престижних змаганнях зимової легкоатлетичної серії IAAF World Indoor Tour бронзова призерка Олімпіади-2012 в естафеті 4х100 м Олеся Повх здобула перемогу в бігу на 60 м, показавши в німецькому Дюссельдорфі кращий час сезону — 7,16 с.