Мрія до Мадрида доведе

03.02.2017
Мрія до Мадрида доведе

Про зустріч із відомим португальським футболістом Кріштіану Роналду полтавець Юрій Штрикуль навіть мріяти не міг — настільки неймовірною здавалася така зустріч. (Фото з архіву сім’ї Штрикулів.)

Єдина дитина подружжя Юлії й Тараса Штрикулів — 13-річний Юрій — бореться з тяжкою хворобою — гострим лімфо­бластним лейкозом. Окрім того, хлопчина має вади слуху. Коли йому виповнилося три роки, батьки звернули увагу на те, що дитина погано реагує на слова. Звернулися до лікарів, і ті діагностували двосторонню сенсоневральну глухоту. Юрій навчається у спеціалізованій школі для дітей з вадами слуху. Спілкується, в основному, мовою жестів, іноді вживає окремі слова. Батьки також вивчили найбільш уживані жести, хоча син часто читає й по губах. За словами Юлії Штрикуль, Юрко дуже товариський, дружить з усіма сусідськими дітьми (сім’я проживає у приватному секторі), любить спілкуватися, і туговухість цьому не перепона, всі його добре розуміють.
— А діагноз «гострий лімфобластний лейкоз» Юрі поставили рік тому. Це було як грім серед ясного неба, — розповідає Юлія Штрикуль. — Син проходив щорічну медичну комісію, після чого мені зателефонували й попросили повернутися до лікарні, бо, мовляв, виникла якась проблема. Коли завідувачка онкогематологічного відділення повідомила про діагноз, сказати, що я була шокована, означає нічого не сказати. Адже коли чуєш подібне про когось, думаєш, що тебе й твоїх рідних таке горе не торкнеться. 13 січня минулого року ми дізналися про страшний діагноз, а наступного дня Юрі зробили пункцію кісткового мозку. 15 січня діагноз підтвердили київські медики. Оскільки кількість бластів (злоякісних клітин) у крові була дуже велика, одразу ж розпочали лікування.
Буквально через тиждень столичні лікарі виявили в Юрка Штрикуля ще й хромосомні аномалії — так звану «поломку» гена, що, за припущенням медиків, іноді є причиною раку. Таким чином, після хіміотерапії в Полтаві на хлопця чекала високодозова хіміотерапія в онкогематологічному відділенні Національної спеціалізованої дитячої лікарні «ОХМАТДИТ» у Києві. Окрім усього, в Юрка виявили двосторонню пневмонію. Було таке, що по два тижні він узагалі не міг їсти, тож медики змушені були вдатися до штучного харчування.
— Лікарі заговорили про те, що синові потрібна пересадка кісткового мозку за кордоном (ми з чоловіком як донори не підійшли), — продовжує розповідь Юлія Штрикуль. — В «ОХМАТДИТі» з такими тяжкохворими дітьми, як Юра, працювали психологи. Вони й повідомили про благодійний проект телеканалу «1+1» «Здійсни мрію», при цьому поцікавившись, яка в сина найзаповітніша мрія. А Юра весь час займався спортом, любив поганяти з м’ячем. Його помітив тренер із футболу й запросив до шкільної футбольної команди. Коли ми з Юрою опинилися в чотирьох стінах лікарняної палати в Києві, якраз відбувався чемпіонат Європи з футболу. Ми передивилися по телебаченню всі матчі. Стан у сина був дуже тяжкий, але, вболіваючи за улюблені команди, своїх футбольних кумирів, він трохи відволікався від непростих лікарняних випробувань.
У Юрка була давня мрія — зустрітися з гравцями київського «Динамо». За її виконання взялися дві добрі чарівниці: Олександра Лобода — ведуча програми «ПроФутбол» телеканалу «2+2» та Лідія Таран — ведуча проекту «Здійсни мрію» телеканалу «1+1», що допомагає почуватися щасливими тим, хто найбільше цього потребує. І тяжко хворі діти повинні відчувати радість, нашу любов та підтримку, а не лише біль від медичних процедур. Олександра Лобода, оголосивши про благодійний аукціон, звернулася до футболістів київського «Динамо» з проханням допомогти полтавському хлопчині. Відгукнулися не тільки футболісти «Динамо», а й гравці, котрі виступають у складі інших збірних за кордоном, — вони надали на аукціон свої футболки, бутси тощо. Головний тренер збірної України, а в минулому — видатний футболіст, Андрій Шевченко запропонував дизайнерську футболку зі своїм автографом та картину. 17 серпня Юрій Штрикуль зустрівся з гравцями київського «Динамо». Загалом зустріч мала відбутися на тиждень раніше, але напередодні Юркові раптово стало зле, піднялася температура. Довелося відкласти здійснення мрії. І попри все зустріч відбулася — за день до від’їзду з «ОХМАТДИТу». Гравці «Динамо» та тренер Сергій Ребров залишили на згадку футбольному фанату з Полтави автографи на м’ячі, а ще просто закидали подарунками. Легендарний воротар Олександр Шовковський подарував навіть іменну форму. Окрім усього, хлопцеві вдалося побувати на тренуванні команди й поганяти з «динамівцями» м’яча.
Повернувшись до Полтави, Юрій Штрикуль почав проходити черговий етап хіміотерапії. Потім на нього чекала променева терапія. Звісно, про зустріч зі своїм найбільшим улюбленцем — видатним португальським футболістом, чотириразовим володарем «Золотого м’яча» Кріштіану Роналду — хлопець тоді навіть мріяти не міг: настільки неймовірною здавалася ця мрія. 11 листопада Юркові виповнилося 13 років, а найнесподіванішим подарунком для нього стала звістка про те, що його чекає поїздка до Мадрида й зустріч із... Кріштіану Роналду.
— Кошти на лікування та здійснення Юриної мрії збирав Всеукраїнський благодійний фонд «Крона», який давно співпрацює з «ОХМАТДИТом». То була наша перша в житті поїздка за кордон. Вона супроводжувалася хвилюваннями: як син витримає такі значні навантаження, скажімо, ті ж перельоти між країнами? — зітхає Юлія Штрикуль. — Організм Юри ослаблений постійними сеансами хіміотерапії. Син майже не знімає маски. Ми вкрай обмежили коло його спілкування — таким дітям потрібно особливо стерегтися інфекцій, оскільки вони практично не мають імунітету. Буквально перед від’їздом за кордон Юрі зробили контрольну пункцію кісткового мозку. І вже в Мадриді нас наздогнало повідомлення про те, що в сина не виявлено транслокації гена, а отже, можна обійтися без пересадки кісткового мозку. Звісно, генна мутація має здатність повертатися, проте, слава Богу, впродовж тривалого часу в Юри її не виявляють. Це вселяє в нас великий оптимізм.
У Мадриді Юрка з мамою зу­стрів Володимир Кузьменко — агент українського футболіста Романа Зозулі. А потім на хлопця з Полтави чекав неймовірний сюрприз — зустріч із провідними гравцями іспанського клубу «Реал Мадрид», названого ФІФА найкращим футбольним клубом ХХ століття, Лукою Модричем i Кріштіану Роналду. Вона відбулася завдяки Даріо Срні — капітану донецького «Шахтаря». За словами Юлії Штрикуль, видатні футболісти сучасності поводилися з Юрком невимушено.
— Вони побажали, щоб Юра швидше одужав. А ще — щоб не полишав своєї мрії: продовжував грати у футбол і став великим футболістом. Син просто світився від щастя — це було видно по його очах, — розчулено говорить Юлія. — Юра також готувався до цієї зустрічі: для Луки Модрича виготовив кубок у техніці орiгамі, а для Кріштіану Роналду намалював його портрет. Тож вручив ці подарунки своїм кумирам. А наступного дня ми побували на матчі команд двох великих іспанських футбольних клубів — «Реал Мадрид» та «Атлетіко Мадрид». Сиділи на стадіоні зовсім близько від футбольного поля, у третьому ряду. І коли Кріштіану Роналду забив у ворота суперників три голи, в результаті чого його команда здобула заслужену перемогу, Юриній радості не було меж. Після гри ми зустрілися ще й із гравцями «Атлетіко». А загалом пробули в столиці Іспанії три дні: відвідали музеї футбольних клубів, зоопарк, просто гуляли нічним Мадридом. 
Подружжя Штрикулів сподівається, що всі ці позитивні моменти стануть могутнім поштовхом у боротьбі сина з тяжкою хворобою. Наразі аналізи показують, що бластів у крові Юрка немає. Проте сеанси хіміотерапії продовжуються. Звісно, тривале перебування в лікарні впливає на настрій хлопця, він стомився, адже лікується вже понад рік.
— Але ми не опускаємо рук, віримо, що Юра подолає цю страшну хворобу і все буде гаразд, — з оптимізмом у голосі зазначає Юлія Штрикуль. — Звичайно, попереду ще тривале лікування. І воно дуже дороге. Якщо в лікарні є в наявності медикаменти, то ними забезпечують. Проте інколи буває так, що препарати відсутні. Завдяки тому, що нас підтримує багато людей — не лише з України, а й з усього світу, котрі відгукнулися на нашу біду, якось виходимо з цієї ситуації. 
 
P. S. Якщо ви небайдужі до чужого горя й маєте можливість допомогти одужати 13-річному полтавцю, можете перерахувати кошти на картку «ПриватБанку» № 4731217112824501 на ім’я Юлії Штрикуль.