Друг чи подруга Путіна?

03.02.2017
Друг чи подруга Путіна?

Франсуа Фійон: «Ці руки нічого не крали».

Франсуа Фійон не має шансів пробитися до другого туру квітневих президентських виборів у Франції. Про це свідчать опитування, оприлюднені газетою Les Echos, на які посилається «Євроньюс». Президентські мрії Фійона під загрозою через обвинувачення у створенні фейкових робочих місць для своєї дружини та дітей. У середу ЗМІ спіймали Пенелопу Фійон на брехні, пригадавши її інтерв’ю британським медіа у 2007 році, в якому вона стверджує, що ніколи не працювала помічником свого чоловіка, хоча саме за це отримала виплати у понад 800 тисяч євро. 

Пенелопагейт

Французьке законодавство не забороняє «сімейне» співробітництво, коли, наприклад, депутат парламенту чи член уряду бере собі у радники члена власної родини. Та й у США Дональд Трамп призначив радником власного зятя. Але справа у тому, що дружина Фійона — Пенелопа — фактично не працювала, а лише отримувала зарплату за фіктивну роботу. Як і їхні діти. За такою схемою родина Фійонів «викачала» з державного бюджету приблизно мільйон євро. Цей скандал отримав у Франції назву «Пенелопагейт», за зразком американського Уотергейту. 
Слідство у цій справі, яке було розпочате 25 січня, триває. Слідчі прокуратури у вівторок провели обшуки в Національних зборах (парламенті) Франції, зокрема в бухгалтерії, та влаштували п’ятигодинний допит подружжя Фійонів. Також було проведено обшук в редакції журналу Revue des deux mondes, де Пенелопа Фійон числилася редактором упродовж 1,5 року і отримувала зарплату в 100 тисяч євро. Співробітники редакції засвідчили, що ніколи в очі не бачили цю жінку. 
Також ведеться слідство за інформацією, яку поширила газета Le Canard enchaine. За її інформацією, Франсуа Фійон 2012 року заснував консалтингову компанію 2F Conseil і був її єдиним співробітником. Ця справа принесла йому впродовж чотирьох років дохід у 757 тисяч євро. Депутат французького парламенту від екологів Янік Жадо висловив підозру, опираючись на наявну в нього інформацію, що гроші цій компанії пересилали російські клієнти, пов’язані з Кремлем. Янік Жадо висунув до Фійона вимогу оприлюднити список клієнтів його компанії, які так щедро оплачували його послуги. На всі звинувачення на адресу Фійона відреагував Єлисейський палац. Речник французького уряду заявив, що кожен повинен брати на себе відповідальність за свої вчинки.

Одні граблі для двох кандидатів 

Цим скандалом скористались найближчі суперники Фійона. Голова «Національного фронту» Марін Ле Пен вийшла на перше місце в опитуваннях громадської думки. Хоча її і раніше вважали лідером виборчих перегонів, але опитування свідчили, що у другий тур виборів потраплять «друзі Путіна» Ле Пен і Фійон, де останній переможе. Тепер постає питання, з ким змагатиметься Ле Пен у другому турі ви­борів? Якщо вона у нього потрапить. Бо у пані Ле Пен теж виявили грішок. Її, як депутата Європарламенту, звинуватили у створенні фальшивих посад і розтраті 340 тисяч євро. Тобто шахрайська схема була точнісінько, як у Фійона. 
З’ясувалося, що лідерка крайньо-правих влаштувала свою співробітницю Катрін Грізе на роботу парламентського асистента, завдяки чому впродовж кількох років вдалося викачати з каси Європарламенту 300 тисяч євро. Керівництво Європарламенту в Страсбурзі ще в середині грудня минулого року надіслало Ле Пен, яка є главою парламентської фракції «Європа націй і свобод», листа, в якому вимагало повернути вказану суму грошей, яка була отримана шахрайським чином. Якщо євродепутат Ле Пен не повернула вказану суму до вечора 31 січня, то гроші будуть вираховувати з її депутатської зарплати. А кошти до вказаного терміну так і не були повернуті. 
Окрім того, адміністрація Європарламенту надіслала Марін Ле Пен другого листа, в якому вимагає повернути 40 тисяч євро, які були виплачені як зарплата іншому парламентському асистенту, який насправді був лише її особистим охоронцем. Європарламент звернувся з такими листами до євродепутатки та кандидата в президенти Франції після того, як Європейське бюро з боротьби з шахрайством (Olaf) на прохання генерального секретаря Європарламенту Клауса Велле провело ретельне розслідування роботи всіх 20 співробітників Марін Ле Пен і достеменно встановило факти шахрайства з боку глави «Національного фронту» та кандидата в президенти Франції. 15 грудня минулого року прокуратура Парижа розпочала попереднє розслідування за цими ж фактами, але ще не оприлюднила свої висновки. 
Марін Ле Пен відмовилась повертати гроші. «Я не підкорюсь цим переслідуванням, влаштованим моїми політичними противниками», — заявила «скривджена» агенції «Рейтер». Її адвокат Марсель Секальді повідомив, що подає зустрічний позов до прокуратури Брюсселя на дії адміністрації Європарламенту. Якщо потенційними виборцями Франсуа Фійона є переважно люди порядні, то і рейтинг його, відповідно, впав, але у випадку ультрарадикальних прибічників Ле Пен це правило наразі не справджується, бо для них у досягненні мети всі засоби прийнятні. 
Оскільки цих двох претендентів на президентське крісло називають «друзями Путіна», то їхнє сходження з виборчої дистанції було якраз і непоганим. Але чи спроможні їм достойно протистояти інші учасники президентської гонки? Наприклад, лідерку ультраправих наздоганяє колишній міністр економіки в уряді соціалістів Емманюель Макрон. У своїй виборчій програмі він робить акцент на економічні й соціальні реформи, екологію, особисту безпеку громадян, освіту, європейські цінності. Від керівної нині Соціалістичної партії балотуватиметься Бенуа Амон, який переміг на праймеріз чинного прем’єра Манюеля Валльса. Амон пропонує такі сміливі ідеї, як запровадження гарантованої щомісячної соцвиплати у 750 євро та легалізацію марихуани.