У природи — непередбачувана погода

07.02.2017
У природи — непередбачувана погода

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Лютневі  природні явища додали клопоту всім без винятку мешканцям України. До епіцентру найбільшої небезпеки потрапили населені пункти Центральної та Південної України, а також Закарпаття.
У Києві вчора зафіксовано десятибальні затори через рясні снігопади. Співробітники столичного Управління ДСНС учора заявили про тимчасову заборону на в’їзд до Києва великогабаритного транспорту. Всіх водіїв закликають по можливості змінити затишні салони своїх машин на громадський транспорт, щоб хоч якось розвантажити  вулиці. Співробітники «Київавтодору» не встигають очищати вулиці від снігу, незважаючи на те, що кількість снігоприбиральної техніки  істотно збільшено.
А тим часом на Закарпатті розпочався справжній льодохід, через який у селі Бронька Іршавського району зруйновано вже три житлові будинки. Різкий підйом води також спровокував підтоплення дитячого садка: загальний обсяг води в приміщенні перевищив півметра. Тепер там доведеться змінювати підлогу та закуповувати нові меблі. За словами голови ОДА Закарпаття Геннадія Москаля, необхідне фінансування буде виділено або з обласного бюджету, або з благодійного українсько-чеського фонду «ВІЗА».
— Основне завдання — це забезпечити житлом три сім’ї, чиї будинки не витримали напору води та обвалилися, — розповів Геннадій Москаль. — Тут можливі два варіанти: або люди знайдуть собі схожі за параметрами будинки за ринковою ціною у Броньці чи сусідніх селах, а ми придбаємо їх за рахунок обласного бюджету, або ж надамо цим родинам матеріальну допомогу для будівництва нового житла на старому місці. У будь-якому випадку люди не залишаться без даху над головою.
Також до села Бронька приїдуть фахівці Басейного управління водних ресурсів «Тиса», які оглянуть пошкоджені паводком береги міста Боржавата, визначать необхідні роботи для регуляції русла. Закарпаття — регіон, який входить до зони підвищеного ризику виникнення різноманітних природних катаклізмів. Як відомо, весь цивілізований світ відшкодовує вартість зруйнованого житла, компенсує не за рахунок бюджету, а завдяки втручанню працівників страхових компаній. Геннадій Москаль впевнений, що закарпатцям також слід поступово переходити до цієї практики.
Тим часом мешканці Півдня України ламають руки та ноги на зледенілих вулицях. У Херсоні та Миколаєві міські травмпункти щодня приймають десятки людей iз травмами різного ступеня тяжкості, й потік людей тільки збільшується. А ось міська влада вирішила економити: посипати дороги піщано-сольо­вою сумішшю ніхто не поспішає. Таке ставлення до людей спровокувало словесну перепалку, яка ледь не дійшла до масової бійки перед будівлею Херсонської мерії. Не солодко доводиться i бійцям місцевої служби ДСНС: рятувальники тільки за одну добу врятували життя п’ятьох людей, які вирішили по тонкому льоду дістатися з боку озера Сиваш до Генічеського району Херсонщини.
За прогнозом синоптиків, наступні два тижні погодні умови для усіх без винятку регіонів України будуть тільки погіршуватися. Довгоочікуваного потеплiння дочекаємось тільки у другій половині лютого.