Під Маріуполем ворог перевіряє оборону ЗСУ на міцність

07.02.2017
Останнiми днями ворог дещо знизив інтенсивність обстрілів промзони Авдіївки  та інших позицій ЗСУ на донецькому напрямку, тоді як на маріупольскому напрямку кількість ворожих обстрілів лише нарощується. Окупанти гатять iз важкої артилерії переважно по приазовських селах. Упродовж неділі на фронті поранено 6 захисників України, зафіксовано 94 обстріли. 
 
Як повідомив речник Міноборони з питань АТО Олександр Мотузяник, найбільше обстрілів фіксують саме на приморських рубежах. За його словами, кількість ворожих обстрілів під Маріуполем перевищує аналогічні показники на інших двох напрямках — донецькому та луганському. 
 
«Бойові дії ведуться по всьому фронту, противник застосовує важке озброєння і вдень, і вночі. Статистика свідчить, що ворожі обстріли починаються одразу ж після опівночі, потім припиняються ближче до світанку. Вранці бойовики також порушують режим тиші. А вже у другій половині дня бойові дії розгортаються на повну силу, сягаючи апогею після вечірніх сутінків», — каже полковник Мотузяник. 
 
І додає, що найскладнішою обстановка залишається у Мар’їнському районі та на ділянці фронту Павлопіль — Широкине. Тоді як під Авдіївкою обстановка незмінна, бойовики обстрілювали місто 11 годин у неділю, але в атаку не йшли. 
 
Звуки бою поблизу Авдіївки вже в понеділок почув заступник голови спостережної місії ОБСЄ Александр Хуг, коли відвідував Донецьку фільтрувальну станцію (там саме відновили електропостачання та готувалися відновити подачу води для авдіївчан). Утім пан Хуг обмежився лише традиційним закликом до обох сторін «припинити вогонь».   
 
Зазначимо, що, коли цей номер «УМ» готувався до друку, ремонтним бригадам удалося відновити електропостачання Авдіївки на 80%. Хоча урядовці й навіть Президент вітали один одного з подачею світла в місто ще в неділю.  
 
«Окремий уклін нашим військовим — 72-й бригаді, яка боронить нашу землю і тримає тил. Ми вкотре довели, що ми єдині, вміємо швидко реагувати на кризові ситуації і дійсно разом можемо подолати всі виклики. Без сумніву, й надалі відстоюватимемо кожний квадратний кілометр, на який тільки наважиться посягнути агресор», — написав iз цього приводу віце-прем’єр Геннадій Зубко у соцмережах.
 
 Тоді як Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, який особисто відвідав Авдіївку,  констатує, що «жителі Авдіївки є великими людьми, абсолютно стійкими, які не піддавалися на будь-які провокації».
 
 Те, що провокації не досягли бажаного результату, очевидно, не задовольняє російського агресора. Як повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України, Росія збільшила кількість спеціальних груп так званих російських «журналістів», головним завданням яких є постановочні зйомки пропагандистських відеороликів про українських «карателів» і обстановку на Донбасі.
 
Серед пропагандистів із посвідченнями журналістів вистачає офіцерів Центру інформаційного протиборства Збройних сил Росії, відряджених на Донбас iз Новочеркаська.