На лід — до сусідів: Польща вдруге за кілька місяців прийме хокейний «Єврочелендж»

08.02.2017
На лід — до сусідів: Польща вдруге за кілька місяців прийме хокейний «Єврочелендж»

Удруге за кілька місяців національна збірна України з хокею зіграє на «Єврочеленджі» в Польщі. (Фото з сайта ФХУ.)

Добре відомо, що змусити лебедя, рака та щуку рухатися в одному напрямку неймовірно складно.
 
Водночас спорт — чи не єдина сфера життя, де можна об’єднати абсолютно різних за поглядами людей.
 
Занедбане спортивне господарство вже давно волає про системну допомогу, проте, окрім окремих «вузькопартійний» проектів, побачити в ньому щось іще важко.
 
Аби якось зрушити справу з мертвої точки, у високих кабінетах почали жваво обговорювати законопроект «Про меценатство в спорті».
 
Приміром, президент Федерації хокею України Анатолій Брезвін вважає, що такий нормативний акт стане рушійною силою «для розвитку вітчизняного спорту та створить сприятливі умови для представників бізнесу, котрі підтримують вітчизняних спортсменів».
 
Наразі слід визнати, що події на кшталт чемпіонату Європи з футболу-2012 чи пак цьогорічна світова першість із хокею в Дивізіоні IA, яка відбудеться 22-28 квітня в Києві, мають відверто спорадичний характер.
 
Натомість сусідня Польща, котра завдяки футбольному Євро-2012 відчутно оживила свою спортивну та гостьову інфраструктуру, нині в режимі «нон-стоп» приймає спортивні події.
 
Із останніх серйозних спортивних «надбань», запланованих у Речі Посполитій на 2017 рік, — клубний чемпіонат світу з волейболу серед чоловічих команд та чемпіонат Європи з футболу серед молоді.
 
Серед турнірів нижчого рангу можна відзначити й кілька хокейних змагань, участь у одному з яких візьме наша національна збірна.
 
«В Польщі є багато міст, які можуть прийняти міжнародні змагання. Для цього у нас є відповідна інфраструктура. Утім багато що залежить в організаційних питаннях і від місцевої влади, — розповідає віце-президент федерації хокею Польщі Мирослав Мінкіна.
 
— Приміром, керівництво міста Катовіце дуже любить хокей. Загалом, усе місто «хворіє» хокеєм, тому не дивно, що в першій половині року тут відбудеться одразу три міжнародні турніри».
 
У нинішньому сезоні Польща вдруге прийматиме хокейний «Єврочелендж». На турнірі, що відбувся в Кракові наприкінці минулого року, наші хокеїсти відверто провалилися, програвши два з трьох поєдинків. До Катовіце підопічні Олександра Савицького їдуть з оптимізмом.
 
У компанії з господарями, італійцями та словенцями, за словами форварда збірної України та «Донбасу» Віктора Захарова, «синьо-жовті» в кожному матчі гратимуть на перемогу.
 
Як відзначає наставник нашої команди, в найближчі три дні (9-11 лютого) він планує задіяти гравців, які не мали достатньої ігрової практики  або взагалі не були на попередньому зборі.
 
Зайве говорити, що турнір у Катовіце тренерський штаб української збірної розглядає як ключовий етап підготовки до домашнього ЧС, де «синьо-жовті» в черговий раз намагатимуться пробитися до еліти світового хокею. 
 

НА СТАРТ

Склад збірної України з хокею на «Єврочелендж»
 
Воротарі: Захарченко («Кременчук»), Дьяченко («Донбас»), Безхлібний («Кривбас»);
 
Захисники: Андрійків, Варивода, Ігнатенко, Д. Ісаєнко, Мельников, Романенко (всі — «Кременчук»), Алексюк, Петрухно, Побєдоносцев (усі — «Донбас»), Бабчук («Чеське Будейовіце U20», Чехія)
 
Форварди: Бабинець («Білий барс»), Бондарєв, Буценко, Захаров, Лялька, Німенко, Рамазанов, Чердак, Шафаренко (всі — «Донбас»), Гаврік, Гніденко, Кузьмик, Петранговський, Чернишенко (всі — ХК «Кременчук»).