Перевіряйте, вас фільмують: Держпродспоживслужба впроваджує відеозйомку перевірок

08.02.2017
На базі Київської області почав діяти експериментальний проект, який передбачає процедуру відеофіксації під час проведення Держпрод­споживслужбою заходів державного контролю та нагляду.
 
Він втілюється в рамках реалізації державної антикорупційної політики в Україні, повідомив голова Державної служби з питань безпечності харчових продуктів i захисту споживачів Володимир Лапа.
 
«Ми запроваджуємо пілотний проект iз відеофіксації перевірок, щоб потім можна було подивитися, хто має рацію, а хто — ні. Часто ми чуємо нарікання на поведінку інспекторів. Але коли подивишся відео тієї ж Нацполіції, то не завжди, м’яко кажучи, коректно поводиться інша сторона», — наголосив Володимир Лапа.
 
На його думку впровадження відеофіксації перевірок дозволить зняти спекуляції щодо роботи інспекторів, а також отримати об’єктивні докази щодо дотримання чинного законодавства.
 
Поки що створено спеціальну робочу групу, завданням якої стане відпрацювання процедури відео­фіксації, відповідних методичних рекомендацій, визначення галузей, у яких цю процедуру впроваджуватимуть, розрахунок кількості та визначення технічних характеристик устаткування. 
 
Кабінет Міністрів України своїм минулорічним розпорядженням «Деякі питання запобігання корупції в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади» затвердив відповідні заходи, серед яких передбачено впровадження процедури відеофіксації під час здійснення працівниками Держпродспоживслужби заходів державного контролю (нагляду). 
 
Результати роботи інспекторів у рамках проекту буде проаналізовано, узагальнено та подано на розгляд Мінагрополітики та Уряду, де прийматимуть рішення, чи варто поширювати таку процедуру для всіх територіальних органів Держ­продспоживслужби. 
 
«Ми «відкатаємо» режим відеофіксації на рівні однієі області, а далі запускатимемо по всій Україні. Плануємо завершити цю процедуру впродовж поточного року», — зазначив голова Служби.
 
Для фінансування запровадження антикорупційної процедури Держпрод­споживслужба розраховує на співпрацю з донорськими організаціями. 
 
На території Києва зараз відпрацьовують також іще один пілотний проект: відстеження заявником етапу розгляду свого звернення в онлайн-системі.