У перший день після канікул Рада не спромоглася прийняти навіть порядок денний

08.02.2017
Ранкове засідання  українського парламенту, який зібрався у вівторок після канікул, у багатьох викликало когнітивний дисонанс.
 
На тлi останніх подій під Авдіївкою та обговоренням у суспільстві перспектив введення військового стану якщо не в Україні, то в прифронтовій зоні, на тлi інциденту зі спробою за допомогою «тітушок» i бійців КОРДу зняти блокаду залізничних шляхів на Донеччині, організовану активістами з ініціативи «Самопомочі», що стався напередодні, всі очікували, що саме ці питання депутати розглядатимуть як першочергові.
 
І спікер парламенту Андрій Парубій, відкриваючи сесію, наголосив, що «сьогодні для українського парламенту питання оборони та безпеки стали безумовним пріоритетом».
 
Натомість, порядок денний ранкового засідання першого дня роботи парламенту становили законопроекти екологічного спрямування.
 
Обурені чи розчаровані таким станом речей (а, швидше, перебуваючи на своїй хвилі), депутати після оголошення виступів від фракцій дружно рушили в кулуари спілкуватися з журналістами на теми, які їх цікавили більше.
 
Депутат від «Самопомочі» Єгор Соболєв, який iз парламентської трибуни засудив спробу силами правоохоронців та «тітушок» зняти продуктову блокаду, закликав колег прийняти «Закон про тимчасово окуповані території».
 
«Ми просимо весь український парламент зробити свою роботу: ухвалити закон, який зробить цю торгівлю на крові незаконною. Не можна торгувати з державою, яка на ці гроші озброює і вбиває наших людей. Не можна торгувати з державою, яка напад за нападом нищить Україну ззовні й зсередини», заявив він у залі парламенту. А після цього в кулуарах продовжив доводити свою позицію. 
 
Володимир Парасюк так само активно пояснював журналістам, за що він дав ляпаса керівнику Донецької поліції В’ячеславу Аброськіну (до речі Аброськін — один із претендентів на посаду очільника Національної поліції, на яку після відставки Хатії Деканоїдзе оголошено конкурс), який разом iз «тітушками» зробив спробу розблокувати залізничні шляхи.
 
«Це була провокація Донецького обласного управління поліції. Я думаю, цим керував сам Аброськін. А блокування триватиме — найближчим часом буде заблоковано ще одну гілку. Що тут казати? За півтора року лише через Костянтинівку пройшло 700 тисяч вагонів. І це все не перевіряється ніким», — заявив він.
 
Інші ж депутати намагалися виправдати дії поліцейських тим, що «ніхто не має права блокувати транспортні магістралі» та «там живуть мільйони наших громадян, пенсіонерів, яких ми не можемо залишити без ліків і продуктів».
 
У сесійній залі не вистачило голосів, щоб прийняти навіть порядок денний сесії. Провалили депутати і багатостраждальний закон 1351-1 «Про видобування та продаж бурштину», який спеціальна парламентська робоча група рекомендувала відправити на повторне друге читання — попри те, що Андрій Парубій чотири рази ставив його на голосування, для позитивного рішення не вистачило шести голосів.
 
«Тепер за регламентом це питання може бути розглянуто лише на наступній сесії, восени. І це має бути абсолютно новий закон, який парламент має знову спочатку прийняти в першому читанні, а тоді — в цілому. Тобто це питання знову відкладають як мінімум на півроку», — зазначив у коментарі «УМ» один з авторів законопроекту Василь Яніцький.
 
У четвер парламент має розглянути законопроект «Про Конституційний Суд». Також у сесійну залу планують винести питання про скасування скандального «Закону Савченко».
 
На кону й питання призначення нового складу ЦВК, яке Президент, не маючи гарантії прийняття, ніяк не може внести до парламенту.