Джерело для «ЛНР»: луганські сепаратисти не поспішають розраховуватися з Україною за воду

08.02.2017
Рахунки комунального підприємства «Попаснянський районний водоканал»  6 лютого поповнилися  2 млн. грн. за водопостачання на непідконтрольну уряду України територію Луганської області.
 
Про це повідомило Міністерство з питань тимчасово окупованих територій.
 
Попаснянський водоканал є постачальником води для 80 тис. жителів Луганської області, які проживають на контрольованій українською владою території, і для 1,2 млн. жителів тимчасово окупованих територій.
 
Однак ще донедавна оплати від «ЛНР» за постачання води  підприємство не отримувало.
 
Першої  проплати  — 10,5 млн. грн. — дочекалися  6 січня 2017 року, після  того як ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» 1 грудня 2016 року знеструмило агрегати Петровської насосної станції другого підйому, яким здійснювалася подача води в «ЛНР» (у напрямку Луганська).
 
Відключення відбулося через заборгованість КП «Попаснянський районний водоканал» за електроенергію у розмірі 124 млн. грн., накопичені через «несплатоспроможність» «ЛНР».
 
Гроші за спожиту населенням воду в січні 2017 року перерахували за механізмом, розробленим у рамках Три­сторонньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі.
 
Додамо, що в рамках контактної групи переговори з приводу механізму сплати боргу велися майже рік! У Міністерстві ПТОТ запевнили, що розрахунки зроблено на підконтрольній уряду території України, у розрахунках задіяні підприємства, які зареєстровані на підконтрольній Україні території та здійснюють діяльність у рамках українського правового поля.
 
Із метою врегулювання цієї ситуації в рамках домовленостей Тристоронньої контактної групи в Мінську для проведення розрахунків за поставлену в «ЛНР» воду було створено ТОВ «Джерело нового життя».
 
25 серпня 2016 року між КП «Попаснянський районний водоканал» та ТОВ було укладено договір на послугу централізованого питного водопостачання, згідно з яким розрахунки повинні були розпочатися ще з 4 вересня 2016-го.  
 
Нагадаємо, що з 25 січня 2017 року ветерани АТО розпочали безстрокову блокаду залізничних шляхів, аби зупинити залізничне сполучення між Україною та окупованою частиною Луганської області, адже, за їх переконанням, торгувати з окупантом під час війни — аморально.
 
Додамо, що чимало українців підтримують активістів i вважають за необхідне припинити всілякі торгово-господарчі відносини з бандитсько-проросійськими «ДНР» і «ЛНР».