«Бійня» друга Путіна: у в’язниці під Дамаском за п’ять років стратили 13 тис. в’язнів

08.02.2017
Міжнародна правозахисна організація «Міжнародна амністія» (Amnesty International) опублікувала доповідь, згідно з якою, в сирійській військовій в’язниці «Саєдная» неподалік від Дамаска впродовж п’яти років режимом президента Башара Асада були повішені тисячі ув’язнених.
 
Злочини, як зазначено в доповіді «МА», оприлюдненій у Берліні 7 лютого, здійснювалися в період iз 2011 по 2015 роки. В «МА» зазначають, що впродовж 2016 року кількість жертв, очевидно, збільшилась на тисячі осіб, оскільки нічого не вказує на те, що сирійська влада та адміністрація в’язниці від цієї практики відмовились.
 
Згідно з доповіддю, щотижня у в’язниці «Саєдная», яка серед в’язнів відома як «бійня», страчували через повішання від 20 до 50 осіб.
 
Ці вбивства були санкціоновані владою Сирії, включаючи міністра оборони та верховного муфтія Сирії, та виконувались військовою поліцією.
 
Також у «Саєднаї», за даними правозахисників, практикували жорстокі тортури. Ув’язнених били, ґвалтували, утримували у камерах із трупами, позбавляли медичної допомоги, їжі й води.
 
Уряд президента Асада, який утримується при владі з допомогою Росії, прагне приховати цю інформацію, не допускаючи у в‘язниці правозахисників, журналістів і представників ООН.
 
Доповідь базується на інформації, яка була отримана від 84 свідків і експертів, у тому числі охоронців в’язниці, представників органів влади, колишніх в’язнів, суддів і адвокатів.
 
За даними правозахисників, смертні вироки виносив військовий трибунал упродовж кількох хвилин, а визнання в’язнями своєї «провини», як правило, вибивали за допомогою тортур.
 
Нагадаємо, у звіті минулого року Amnesty International повідомила, що починаючи від 2011 року в тюрмах на території Сирії внаслідок катувань загинуло більше 17 тисяч осіб.
 
Ці цифри можна порівняти з кількістю жертв воєнних дій у провінції Алеппо, де відбувалось найзапекліше протистояння сил Асада та повстанців. Із 2011 року тут унаслідок зіткнень загинула 21 тисяча осіб. n