Естафетна репетиція

10.02.2017
Учора в південнокорейському Пхенчхані свою роботу розпочав олімпійський годинник, у зворотному відліку відбиваючи наближення наступної зимової Олімпіади, старт якої заплановано на 9 лютого 2018 року. Водночас за день до цих урочистостей у колишній столиці Казахтану — Алмати — завершилася 28-ма за ліком «біла» Універсіада, котра для бага­тьох наших спортсменів-зимовиків була, якщо не репетицією, то генеральним передолімпійським тестом.
У Національному олімпійському комітеті України вельми активно стежили за студентськими іграми, адже до Казахстану наша держава відрядила значну кількість перших номерів своїх національних збірних. Зустрічаючи в аеропорту «Бориспіль» чергову групу студентів, які поверталися з Алмати, представники НОКу влаштували своєрідну передачу естафети від учасників Універсіади майбутнім олімпійцям.
Загалом за десять змагальних днів українські повпреди на студентській Олімпіаді вибороли дев’ять нагород — два «золота», три «срібла» та чотири «бронзи», замкнувши таким чином у загальному заліку першу десятку. До свого медального рекорду, коли на Іграх в Інсбруку-2005 та Турині-2007 українська збірна вигравала по 16 відзнак, «синьо-жовті», як видно, серйозно не дотягнули. Утім, у порівнянні з Універсіадою-2015, українські студенти практично вдвічі збільшили кількість виграного дорогоцінного металу.
Основними донорами універсіадських нагород зразка 2017 року для синьо-жовтої збірної стала команда біатлоністів, яка в Алмати була представлена своїм резервним складом. У той час, коли їхні більш досвідчені партнери готувалися до ЧС, який, до слова, вчора розпочався в Хохфільцені, другі номери нашої збірної «стріляючих лижників» виграли на студентських іграх п’ять медалей. Активну роль у процесі їхнього накопичення зіграли студентка Національного університету державної податкової служби Яна Бондар та представниця Національного університету фізичного виховання Надія Бєлкіна, котрі виграли по дві індивідуальні відзнаки та доклалися до виграшу разом iз Максимом Івком та Артемом Тищенком естафетної медалі.
Іще одним мультимедалістом у складі студентської збірної України — бронзовим — став повпред Харківської державної академії фізичної культури і спорту, сноубордист Олександр Белинський. Нагадаємо, що його досвідчена колега по національній збірній, учасниця двох останніх Олімпіад, Аннамарі Данча (до заміжжя — Чундак), котра представляла у студентській збірній Львівський державний університет фізичної культури, відкрила лік українських медалей на Універсіаді-2017. А однокашники Белинського з харківського інфізу — фігуристи Олександра Назарова та Максим Нікітін, як і біатлоністка Бєлкіна, стали володарями універсіадського «золота».
Загалом, із десяти видів спорту, представники яких представляли в Алмати вітчизняний студентський спорт, «прибутковими» виявилися лише три — біатлон, сноубординг та фігурне катання. Водночас продовжити давні медальні традиції не змогли наші лижники. Через вікові обмеження лідери національної збірної залишилися поза заявкою, молодь же створити конкуренцію опонентам не змогла. Натомість своїм виступом в Алмати неабияк здивували спортивну громадськість України вітчизняні ковзанярі. Не маючи під ногами льоду, займаючись лише близьким за суттю ковзанам роликовим спортом, у мас-старті ковзанярка Анна Музика показала четвертий результат.
До слова, масовий старт у ковзанярському спорті, «біг-ейр» у сноубордингу, «дабл-мікст» у керлінгу та командні змагання гірськолижників — це майбутні «дебютанти» Олімпіади-2018, завдяки яким у Пхенчхані вперше за історію «білих» Ігор розіграють більше 100 комплектів нагород. А найбільше нагород Універсіади-2017 зібрали росіяни, котрі 71 раз піднімалися на п’єдестал (29 золотих, 27 срібних, 15 бронзових медалей). Другими в загальному заліку студентських ігор стали їх господарі (11 — 8 — 17), третіми — корейці (11 — 5 — 5).