Шлях для виживання

10.02.2017
У нинішніх умовах процес ведення бізнесу дуже часто переплітається з поняттям «банкрутство». Часом, опинившись в умовах, коли немає можливості розрахуватися за борговими зобов’язаннями, підприємці вдаються до ліквідації свого підприємства. І футбол у цьому контексті не є винятком. За останній час уже не один вітчизняний клуб, який був прописаний в елітному дивізіоні, зіштовхнувшись iз фінансовими труднощами, був змушений залишити професіональну орбіту. Щоправда, процес їхнього сходу з дистанції не завжди мав «капітуляційний» характер.
Так, скажімо, столичні «Оболонь» та «Арсенал», а також харківський «Металіст», опинившись в умовах непідйомного боргового тягаря, прощалися з професіональним статусом лише для того, аби вже під іншою маркою — «Оболонь-Бровар», «Арсенал-Київ», «Металіст-1925» — розпочати з аматорських низин своє повторне сходження.
Дві перші команди вже перебувають на підходах до залишеного не так давно елітного дивізіону, змагаючись за підвищення у класі в першій лізі. Харків’яни, котрі лише в минулому році розпрощалися з професіональним статусом, наразі грають в аматорському чемпіонаті України. Як видно, схема доволі розповсюджена. Не виключено, що за подібним принципом вирішить піти й «Дніпро», навколо котрого все міцніше затягується борговий зашморг, тягнучи клуб у фінансове болото.
Лише кілька сезонів тому «дніпряни» були фіналістами другого за рейтингом континентального турніру — Ліги Європи, сьогодні ж дев’ятиразовий призер чемпіонатів України стрімкими темпами втрачає опору під ногами, все ближ­че наближаючись до вильоту з прем’єр-ліги. Після того як днями дисциплінарний комітет ФІФА повторно наклав на «Дніпро» шестиочковий штраф за небажання клубу розраховуватися зі своїми колишніми легіонерами, в турнірній таблиці ЧУ команда Дмитра Михайленка скотилася на передостаннє місце. Двічі по «— 6» за невиплату решти зарплати тренерському штабу Хуанде Рамоса та незакритий борг перед бразильцем iз бельгійським паспортом Даніло Соузою — як кажуть знавці, це лише початок, адже має дніпровський клуб ще купу невирішених фінансових претензій. Зокрема й від попередника Михайленка на тренерському містку — Мирона Маркевича. Про невирішені грошові спори з «біло-синьо-блакитними» заявляли й інші його колишні герої — хорват Нікола Калінич та захисник збірної України Артем Федецький. Словом, «Дніпро» тоне в боргових спорах, тож кожна нова справа лише додаватиме води в його трюми. А ознак, що власник клубу Ігор Коломойський намагається залишити клуб на плаву, наразі не видно. Віри ж в те, що знайдеться якийсь фанатично закоханий у «Дніпро» інвестор і візьме під своє крило повний боргових зобов’язань клуб, не надто багато. 

ВТРАТА

Офіційний сайт ФК «Динамо» повідомив сумну звістку: на 58-му році життя не стало легендарного воротаря Віктора Чанова. Упродовж дев’яти років — з 1981-го до 1990-го — уродженець Донецька допомагав писати славну історію київського клубу, до переходу в який він кілька сезонів захищав кольори «Шахтаря». У складі «біло-синіх» Чанов тричі вигравав чемпіонат СРСР, п’ять разів — Кубок Радянського Союзу. А в 1986 році разом із «Динамо» став переможцем Кубка володарів Кубків.
Ще ввечері 21січня  Віктор Чанов із передмістя Києва потрапив без свідомості у відділення нейрохірургії.