Білий дім тримає удар

10.02.2017
Білий дім тримає удар

США не мають наміру скасовувати санкції щодо Росії через Крим, повідомив 8 лютого представник Білого дому Шон Спайсер. «Ми маємо справу з двома пакетами санкцій. Один із них — щодо Криму. І я вважаю, що постійний представник США Хейлі дуже чітко висловилася в ООН, що поки Росія не піде з Криму, ці санкції не розглядатимуться», — заявив Спайсер під час традиційного брифінгу для преси.
При цьому він відмовився коментувати ініціативу кількох сенаторів, спрямовану на те, щоби не дати президенту США Дональду Трампу одноосібно скасувати обмежувальні заходи проти Москви. Раніше група з шести сенаторів внесла на розгляд Конгресу США законопроект, який заблокує Трампу можливість зняти санкції з Росії. Документ передбачає, що Білий дім спочатку має надати звіт iз повним обґрунтуванням необхідності скасування санкцій, після чого Конгрес упродовж 120 днів зможе блокувати ініціативу президента.
Нагадаємо, 15 січня, тобто ще до своєї інавгурації, Дональд Трамп заявив у інтерв’ю німецькому виданню «Більд» та британській «Таймс», що припускає перегляд санкцій щодо Москви. Тоді він пов’язав це питання зі скороченням російського ядерного арсеналу. Згодом він заявив, що занадто рано говорити про зняття санкцій.
Реакція на цю заяву не забарилася: сенатори від Демократичної та Республіканської партій США внесли законопроект, який, у разі прийняття, заборонить президенту Трампу скасовувати санкції проти Росії без відповідної згоди Конгресу. Законопроект внесли у середу сенатор-республіканець Ліндсі Грем та сенатор-демократ Бен Кардін, повідомляє інформагенція «Рейтер». Внесений законопроект підтримали також сенатори-республіканці Джон Маккейн та Марко Рубіо, а також демократи Шеррод Браун та Клер Маккаскілл. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Безвіз з Європою буде вже в червні?
Безвізовий режим між Україною та Європейським Союзом може набути чинності 12 червня. Про це у своєму «Твіттері» написав брюссельський кореспондент «Радіо «Свобода» Рікард Йозвяк, посилаючись на дипломатичні джерела. Напередодні стало відомо, що «тріалог» — консультації між Радою ЄС, Європарламентом і Єврокомісією — щодо надання безвізового режиму для українців відбудеться 28 лютого. Президент України Петро Порошенко після вчорашньої зустрічі з прем’єр-міністром Греції Алексісом Ципрасом, де також обговорювали шляхи прискорення надання безвізу українським громадянам, висловив упевненість, що українці зможуть подорожувати вільно до Європи «вже цього літа».