Гори не сплять

10.02.2017
Гори не сплять

Ісландія завмерла в очікуванні: станеться виверження чи ні?

В Ісландії підвищилася активність відразу чоти­рьох вулканів, повідомляє газета «Айсланд Монітор» iз посиланням на геофізика Палла Ейнарссона з університету Рейк’явіка. Експерт вказує, що виверження знову можуть призвести до хаосу, який стався з аналогічної причини 2010 року, коли було припинено авіасполучення над частиною Європи та Атлантики. 
В Ісландії нараховується приблизно 130 вулканів. Більшість iз них уже згасли, але залишається багато активних, на чотирьох iз яких тепер зафіксовано підвищену активність. Це — Катла, Хекла, Бардарбунга та Грімсвоетн. На трох останніх уже відбувалися виверження впродовж останніх 20 років. 
Найбільше занепокоєння викликає стан вулкана Катла, на чергове виверження якого очікують з 1918 року. Експерти попереджають, що магма в ньому останнім часом значно піднялася і перебуває безпосередньо під поверхнею. 
Директор департаменту природних загроз Ісландського метеорологічного бюро Крістін Йонсдоттір вважає, що немає стовідсот­кової впевненості, що виверження таки станеться, оскільки активність може знизитися сама по собі. «Але на теперішньому етапі цього не можна виключити», — додала вона. 
2010 року виверження вулкана Еййафйаллаоекуля призвело до викиду в атмосферу гігантської хмари вулканічного пилу, який спричинив припинення авіапольотів у всій Північній Європі. Не змогли скористатися уже купленими  квитками 10 мільйонів пасажирів. Відміна приблизно 100 тисяч авіарейсів завдала приблизно п’ять мільярдів збитків європейській економіці.