Кредит — у воду

10.02.2017
Шість років українські чиновники розкрадали кредит Світового банку. Йдеться про кошти, які виділяли Україні в 2007-2013 роках для реалізації проекту «Розвиток міської інфраструктури» у кількох областях України. Серед таких — Івано-Франківська, Чернігівська та Донецька. Наразі Генеральна прокуратура розпочала досудове кримінальне провадження у цій справі. 
Кредитні кошти були надані під гарантії уряду України. Відповідно до укладеної угоди, розпорядником грошей та головним виконавцем проекту було Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.
Кошти від Світового банку призначалися для здійснення реконструкції та модернізації об’єктів, які належать комунальним підприємствам, що здійснюють діяльність у сфері водопостачання та водовідведення. 
Попри те, що гроші направляли безпосередньо підприємствам, керівники кількох регіональних підприємств перераховували виділені їм кошти на рахунки фіктивних об’єктiв господарювання. При цьому вони істотно завищували вартість нібито виконаних робіт, а в деяких випадках роботи не виконувалися взагалі. 
«У подальшому безготівкові кошти переводились у готівку за допомогою підприємств з ознаками фіктивності... та розподілялись між учасниками злочинного угруповання. Водночас кредитні зобов’язання за зазначеними інвестицій­ними проектами виконуються за рахунок Державного бюджету», – йдеться в постанові Печерського суду Києва.