Відповідальне повернення

14.02.2017
Відповідальне повернення

Еліна Світоліна стала головною героїнею поєдинку Кубка федерації в Харкові. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Після того як у великий теніс, народивши первістка, повернулася Катерина Бондаренко, перед кожним поєдинком Кубка федерації керівництво жіночої збірної України змушене вирішувати доволі непросту задачу. Маючи в першій сотні WTA одразу трьох тенісисток, капітану «синьо-жовтих» Михайлу Філимі доводиться гадати — кого з цієї трійці — Бондаренко, Цуренко, Світоліна — залишити поза заявкою на черговий матч. У вирішальних поєдинках минулого сезону, коли наші дівчата намагалися вистрибнути з «болота» Першої Євро-Африканської зони, тренерський штаб вирішив не залучати до відповідальних матчів приму українського тенісу Еліну Світоліну. Натомість на перший у новому тенісному році матч Кубка федерації місця у заявці не знайшлося вже для Бондаренко, котра на даний момент є третьою ракеткою України.
Тодi як Катя — 80-та ракетка планети — займалася питаннями своєї кваліфікації до основної сітки представницького турніру WTA Premier у Досі, дві найсильніші тенісистки України в Харкові оформлювали перемогу «синьо-жовтих» над збірною Австралії в матчі першого раунду Другої світової групи. Для того, аби пробитися до «плей-оф» Світової групи, нашій команді знадобилося лише три матчі. Загальну перемогу над доволі серйозним суперником нашим дівчатам удалося здобути достроково. Виграти три матчі поспіль нашим провідним тенісисткам допомогла відсутність у команді Австралії титулованої та досвідченої Саманти Стосур.
Роль першого номера в австралійській збірній випало грати Дар’ї Гавриловій. Утім 26-й номер світового рейтингу виявилася безсилою не тільки проти 13-ї ракетки планети — Світоліної, але поступилася екс-росіянка й 54-й тенісистці WTA — Цуренко. Саме з Лесиної перемоги й розпочався українсько-австралійський уїк-енд. Жирну ж крапку в ньому поставила прима українського тенісу, котра, так би мовити, завдала Гавриловій подвійного удару. Після цього поєдинок за участі пар перетворився на банальну формальність. «Я дуже хотіла принести збірній перемогу. Утім героїнею матчу себе не вважаю. Леся Цуренко зробила дуже багато, коли виграла першу зустріч. Крім того, вся українська команда брала участь в обговоренні тактики на матч. Кожен зробив свій внесок. Але оскільки я вважаюся лідером збірної, то на мені лежить і більша відповідальність», — сказала Світоліна. Можливо, саме цей тягар і став причиною метушні в стартовому поєдинку проти Ешлі Барті.
Своє протистояння з 156-ю ракеткою планети Еліна розпочала з програного сету. Утім харківські вболівальники розгубитися спортсменці не дозволили — 4:6, 6:1, 6:2. «Я пропустила минулий розіграш у Кубку федерації і дуже рада повернутися, відчути підтримку рідних трибун. Дуже приємно грати в таких умовах», — засвідчила Світоліна. Нагадаємо, що в попередньому сезоні матчі КФ наші дівчата проводили в Бучі під Києвом. Свій же нинішній похід до еліти світового тенісу наша збірна розпочала в Харкові. Для того, щоб пробитися до Світової групи, в «плей-оф» українським тенісисткам необхідно буде перемогти когось із четвірки збірних, які програли свої матчі в першому колі елітного турніру. Серед можливих візаві «синьо-жовтих» — команди Іспанії, Голландії, Німеччини чи Франції. 
 

ТАБЛО

Кубок федерації. Друга світова група. Україна — Австралія — 3:1 (Цуренко — Гаврилова — 6:2, 6:3; Світоліна — Барті — 4:6, 6:1, 6:2; Світоліна — Гаврилова — 6:3, 6:2; Н. Киченок/Савчук — Барті/Дельаква — 2:6, 6:2, 8-10).