Відмінний снайпер

14.02.2017
Відмінний снайпер

Швидкості Анастасії Меркушиній іще бракує, проте стріляє вона просто ідеально. (Фото з сайта www.biathlon.com.ua.)

Перед стартом чемпіонату світу президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак доволі чітко окреслив свої очікування на головний старт сезону: «Жодних конкретних задач на ЧС не ставимо».
Намагання очільника біатлонного господарства позбавити лідерів національної збірної додаткового психологічного навантаження більш ніж очевидне. Утім зрозуміло й інше — за рік до старту «білих» Ігор головна олімпійська надія України не може залишитися без нагород на «мундіалі». У біатлонній збірній це прекрасно розуміють, тому, напевно, й мають на старті ЧС-2017 проблеми з результатом. Що говорити, коли наразі кращим здобутком у Хохфільцені можуть похвалитися не визнані лідери збірної, а її дебютантка.
Нагадаємо, що попередню світову першість синьо-жовті «стріляючі лижники» завершили з однією нагородою, котру в спринті виборов Сергій Семенов. Достатньо близько він наблизився до планетарної нагороди в цій дисципліні й у Холменколені. Проте, маючи після першого вогневого рубежу другий час і перебуваючи таким чином серед реальних претендентів на медалі, на «стійці» Сергій припустився одразу трьох промахів. Після цього оператори телетрансляції дуже довго тримали в кадрі головного тренера нашої чоловічої збірної, словака Юрая Санітру, котрий, хитаючи в різні боки головою, ще довго не міг змиритися з реальністю.
Зрештою, кращим з українців у спринтерських перегонах став Дмитро Підручний, який iз двома промахами фінішував 28-м. У гонці переслідування тернополянин досить відчутно покращив свою підсумкову позицію, проте від п’єдесталу, слід визнати, 14-те місце — далеченько.
Справжній біатлонний прорив продемонстрував у «персьюті» Семенов, практично на три десятки місць покращивши свою стартову позицію. Однак після змарнованого спринту, де він опинився в п’ятому десятку, 15-та позиція за результатами гонки переслідування, — слабка втіха.
Не надто приємним вийшов старт на ЧС і для наших іменитих біатлоністок. Приміром, Олена Підгрушна, наробивши занадто багато промахів на першому етапі змішаної естафети, позбавила «синьо-жовтих» можливості на мажорній ноті розпочати «мундіаль». Для Юлії Джими змагання у Хохфільцені проходять під знаком критики тренера Юроша Велепця за погану стрільбу. 80-та позиція Валентини Семеренко у спринті взагалі виглядає провальною.
Наразі лише робота однієї Анастасії Меркушиної милує око наставників i вболівальників. У спринті вона десята, у «персьюті» — восьма. І, що головне, жодного промаху в двох гонках. «Настя — молодець. Нехай ногами вона ще не може на рівних конкурувати з найшвидшими біатлоністками, проте стріляла вона просто чудово», — відзначив словенець Велепець. Вочевидь у Хохфільцені народжується нова зірка вітчизняного біатлону; й тепер, головне, аби перед жіночою естафетою дівчина себе не виснажила.