Чуманіємо

14.02.2017
Чуманіємо

Сумніви імпортерів українського м’яса у здатності нашої держави контролювати поширення АЧС уже стали причиною призупинення закупівель і втрати ринків збуту. (Фото з сайта Gloss.ua.)

З африканською чумою свиней час боротися в пріоритетному режимі, адже ця хвороба вже завдає економічних збитків не лише аграрній галузі, а й економіці країни загалом. Про це заявив Голови Держпродспоживслужби Володимир Лапа.
«АЧС несе економічні ризики для України, тому це питання треба виводити в національні пріоритети. Без законодавчих змін, без розуміння та активної взаємодії усіх органів влади змінити ситуацію важко. Враховуймо, що вакцини проти АЧС поки що не розроблено в жодній країні», — зазначив Володимир Лапа.
Голова Держпродспоживслужби повідомив, що вже напрацьовано відповідні нормативні акти, які передбачають посилення контролю та збільшення штрафів за порушення законодавства щодо біобезпеки. Але нагальним питанням залишається створення спільних мобільних груп із Національною поліцією, удосконалення Інструкції з боротьби і ліквідації АЧС. Зазначені проекти перебувають на погодженні в центральних органах виконавчої влади.
Наразі проводиться посилена роз’яснювальна робота щодо основних заходів, спрямованих на ліквідацію африканської чуми свиней в осередках захворювання.«Ми у постійному контакті з територіальними органами Держпродспоживслужби і за необхідності делегуємо представників центрального апарату для допомоги на місця», — повідомив керівник профільної служби. Нагадаємо, осередки АЧС протягом останнього року зафіксовано в кількох областях України.