НОВИНИ ПЛЮС

14.02.2017

Обіг землі — не продаж

Для формування законопроекту щодо земельної реформи важливо чітко відрізняти поняття «продаж» і поняття «обіг земель», наголосив міністр агрополітики Тарас Кутовий у розмові Національної платформи діалогу, яка пройшла 7 лютого у Хмельницькому.
«Суть — це обіг земель на ринку. Яким він буде — покажуть рішення, які ми обговорюємо, шукаючи компроміси», — вважає Кутовий. На його думку, є три ключові тези щодо бачення майбутньої земельної реформи та законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення у рамках цієї реформи. Перше, учасниками ринку мають бути винятково громадяни України. Друге, гарантувати всім учасникам ринку, що підписані договори оренди будуть діяти незалежно від подальших рішень, які прийматимуть у контексті земельної реформи. І останнє — обсяг володіння землею одним громадянином повинен бути обмежений. Учасниками Національної платформи діалогу, де обговорювали питання земельної реформи в Україні та державної підтримки аграрної галузі, стали представники органів виконавчої влади та самоврядування, фермерських асоціацій, науковці, профільні експерти. Загалом — більше 300 делегатів з усіх областей України.

Держпідтримку впорядкували

Прийнято постанову, яка визначає порядок розподілу та використання коштів державної підтримки аграрних виробників, передбачених Держбюджетом на 2017 рік. Схвалено механізм надання дотацій на підтримку тваринництва, садівництва і виноградарства, овочівництва, птахівництва. Держпідтримка надаватиметься щомісячно, на рівних засадах та у пропорційних розмірах відповідно до сплачених податків. За підсумком обговорень обмежено виплату дотацій птахівникам до 50 відсотків від загальної суми. Як повідомляє прес-служба Мінагрополітики, розподіл коштів державної підтримки аграрних виробників буде абсолютно автоматичним. Кабмін, нагадаємо, передбачив більше 5 мільярдів гривень для підтримки реального сільськогосподарського виробництва. Згідно з прийнятим порядком, розподіл коштів тепер здійснюється через ДФС і казначейство: ДФС формує список усіх платників податків, передає в казначейство, яке в автоматичному режимі здійснює виплату. Міністерство аграрної політики, інші органи не мають на це жодного впливу.

«Органіку» узаконюють

Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин підтримав проект Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». Як повідомила заступник міністра агрополітики з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева, це сприятиме підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної органічної продукції, прозорості ринку, а також розширенню зовнішніх ринків її збуту. Закон разом із відповідними підзаконними актами гарантуватиме якість продукції, маркованої як органічна, не тільки українським споживачам, а й іноземним. Прийняття його матиме позитивний вплив на захист операторів органічного ринку від недобросовісної конкуренції і на формування зрозумілих та чітких правил гри для всіх акторів органічного ринку. Розвиток цього ринку обрано одним з пріоритетів уряду та стратегії розвитку аграрного сектору «3+5». Першочерговим кроком його реалізації є удосконалення засад правового регулювання органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. При підготовці проекту Закону враховано вимоги законодавства ЄС у цій галузі.

Чому спирт подорожчав?..

Міністр агрополітики Тарас Кутовий на нараді разом із керівництвом ДП «Укрспирт» проаналізували розрахунки собівартості спирту виробництва держпідприємства, аби зменшити ціну, на прохання учасників ринку.З огляду на заплановане збільшення акцизу, а також на додаткове зростання собівартості інших ціноутворюючих елементів рекомендовано скасувати додаткове підвищення ціни, оскільки це може негативно вплинути на горілчану галузь. Звісно, враховуючи результати об’єктивного аналізу та моніторингу собівартості, щоб не допустити збиткових операцій для державних підприємств.