Аскольдова прем’єра

14.02.2017
Півтора року минуло з моменту, коли російська Феміда засудила українського режисера Олега Сенцова до 20 років суворого режиму. Відтак днями на Берлінале з аншлагом відбулася прем’єра документального фільму-розслідування «Процес» про долю відомого бранця. Фільм зняв російський режисер Аскольд Куров. На презентацію прийшли члени журі фестивалю, депутати Бундестагу та дипломати. Пiд час прем’єри вкотре пройшов флешмоб Європейської кіноакадемії з вимогою звільнити Олега Сенцова. Голова академії Агнешка Холланд назвала сімферопольського документаліста жертвою політичного переслідування.
«Слідству було вигідно «призначити» Сенцова ватажком терористичної організації з двох причин. По-перше, виникла гучна справа, яка добре доповнювала пропагандистські міфи, що наповнювали в той час усі ефіри російського телебачення. По-друге, вони нейтралізували самого Олега, який під час анексії Криму був важливим громадським активістом. У такий спосiб російська держава дала зрозуміти й іншим незгодним кримчанам, якими методами вона готова боротися з ними. Це спрацювало. Протест на півострові буквально зійшов нанівець», — каже Аскольд Куров. 
Режисер y фільмі  знайомить глядачів із нюансами судової справ Сенцова. До стрічки увійшли відомі виступи Олега Сенцова, в яких він не визнає анексію Криму Росією та згадує президента РФ Володимира Путіна: «Термін 20 років мені не страшний. Я знаю, що епоха правління Путіна у вашій країні закінчиться раніше». 
Тим часом інший фігурант справи «кримських терористів» Олександр Кольченко лише зараз отримав вітальні листівки з днем народження від Президента України Петра Порошенка та міністра закордонних справ Павла Клімкіна. За словами адвоката українця Світлани Сидоркіної, Кольченко ні на що не скаржиться, конфліктів з адміністрацією колонії або з іншими засудженими у нього немає. Наразі кримчанин освоює нову спеціальність — токар по дереву. Навчання, за словами адвоката, триватиме до літа.
До слова, минулого тижня y столиці презентували документальний фільм «В’язні Кремля», присвячений журналісту «Укрінформу» Романовi Сущенку. Стрічка виробництва українського телеканала іномовлення UA|TV приурочена до дня народження журналіста. У фільмі історія Сущенка подається в контексті ситуації з усіма українськими заручниками Кремля. Крім того, y Міністерстві інформаційної політики представили виставку фотографій Романа, які він відзняв під час роботи власним кореспондентом «Укрінформу» у Франції.
«Я не пам’ятаю міжнародного заходу, де ми б не намагалися тему наших політв’язнів ставити на перше місце. І ніяких подальших кроків не може бути, якщо заручники і політв’язні не будуть звільнені. Для нас — спочатку люди, а потім якісь політичні схеми. В цьому ми перебуваємо на абсолютно протилежному полюсі від Росії», — коментує міністр закордонних справ України Павло Клімкін.