«Кити» суїциду

14.02.2017
Непорозуміння в сім’ї, цькування у школі, нерозділене кохання або ж внутрішні психологічні розлади — саме ці проблеми найчастіше стають причинами самогубства серед підлітків. В Україні цю тему донедавна або обережно обходили, або дипломатично замовчували, допоки діти не почали масово вкорочувати собі життя, що шокувало не лише батьків, учителів, а й суспільство загалом. 
Працівники Національної кіберполіції виявили в одній із соціальних мереж групу, члени якої спонукали дітей до самогубства. В ній перебувало 209 учасників з України. На сайті Нацполіції опублікували алгоритм дій зловмисників, що доводили дітей до самогубства, а також ознаки участі підлітка у подібних групах, список облікових записів, які реєстрували з території України, та контакти підрозділів кіберполіції, куди слід звертатися в разі виявлення небезпеки.
Фанати таких спільнот називають себе «китами», а самі спільноти — це «Море китів» і «Тихий дім». У їхніх прихильників на особистих сторінках є відео або малюнки з китами, якi лiтають. Для того щоб вступити в подібні групи, потрібно подати заявку та написати певний текст у себе на сторінці. Якщо адміністрація групи затвердить кандидатуру, то буде проведено невеличке психологічне вивчення особи та її готовність до самогубства через спілкування у приватному чаті.
Наступне повідомлення надійде із завданням i терміном, який виділяють на його виконання. Виконання кожного завдання потрібно фіксувати на фото або відео. На кожне завдання дають обмежений час. Якщо учасник не встигає впоратися, то його виключають із групи. Всього таких завдань 50, серед учасників цієї спільноти їх називають квестами. Адміністратор групи схиляє дитину до завдання собі власноруч каліцтв або заподіяння болю. Ці «квести» в обов’язковому порядку знімають на відео. Коли адміністратор групи впевнений у тому, що дитина готова до самогубства, створюють ролик із музикою, в якому жертва виступає в головній ролі. У стрічці обговорюються усі її проблеми, які вона озвучила «провіднику». Єдиний вихід iз них, до якого підводять головного героя ролика, — вчинити самогубство. Фінальне завдання — покінчити з життям та зафіксувати момент смерті на камеру в режимі online. Відеозаписи в подальшому продають у мережі iнтернет або в Darknet. 
«Це не вперше трапилася така ситуація, коли дітей у соцільних мережах спонукали до самогубства, — коментує «УМ» психолог приватної столичної клініки Марина Нестеренко. — Соціальні мережі мають бути під пильним оком батьків. Так, це власний простір дитини, але батьки можуть бути впевнені у своїй дитині, але ніяк не в тих, із ким вона спілкується. Потрібно говорити з дітьми, приділяти їм увагу. І, нарешті, винести цю проблему на державний рівень. У школах повинні працювати саме психологи, а не викладачі, які поєднують кілька спеціальностей одночасно. Вчителі мають звертати увагу на поведінку, стан дитини і обов’язково говорити про це батькам». 
У свою чергу, Національна поліція розробила алгоритм роботи батьків із дітьми і зазначає, що варто приділяти більше уваги психологічному стану дитини, перевіряти її шкірні покриви на наявність пошкоджень. Також правоохоронці та психологи радять особливу увагу звертати на пошкодження різного роду у формі кита, перевіряти облікові записи (акаунти) дитини в соціальних мережах i групи, до яких входить акаунт, зміст діалогів у приватних чатах, звертати увагу на коло спілкування, намагатися зайняти вільний час дитини спортивними або культурними секціями, обов’язково контролювати, які фото- та відеофайли є в гаджетах підлітка. У поліції також наголосили, що такі групи щодня блокує адміністрація соціальних мереж за зверненнями правоохоронних органів або їхнiх користувачів. При виявленні подібних груп самостійно рекомендують негайно повідомляти до кіберполіції або звертатися до адміністрації соцмережі, в якій було виявлено небезпечну спільноту. «Також ми радимо встановлювати функцію «батьківський контроль» на всіх гаджетах дитини. Це убезпечить підлітка від потрапляння до суїцидальних груп, а батьків — від тривоги, що дитина має спілкування зі сторонніми людьми», — наголосили в прес-службі Національної поліції. 
 

ТЕНДЕНЦІЯ

Більшість експертів у галузі охорони здоров’я вважають, що в кожній країні варто створити довгострокові програми щодо запобігання самогубствам, фінансувати які повинні уряди держав. На сьогодні, за даними ВООЗ, вони існують тільки в 28 країнах. Успішним прикладом такої роботи є Фінляндія, яка стала однією з перших країн, де прийняли подібну національну програму. У результаті рівень самогубств у країні скоротився за десять років на 30 відсотків. Водночас минулого року через сплеск дитячих i підліткових самогубств у Росії місцеві ЗМІ проводили розслідування на цю тему, а всі суїцидальні групи було виявлено в популярній також і в Україні соцмережі «ВКонтактє». Однак тоді українські правоохоронці на цю тему публічних заяв не робили.
За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, по всьому світу самогубства стали другою за поширеністю причиною смерті у віковій групі від 15 до 29 років. Частіше, ніж від самогубств, молодь гине тільки в дорожніх аваріях.