В окупованому Севастополі не вистачає медсестер і анестезіологів

14.02.2017
В окупованому Севастополі не вистачає медсестер і анестезіологів

Окупаційна адміністрація міста Севастополь визнала, що місто може залишитися без доступного медобслуговування для дорослих та дітей. Чиновники були змушені піти на поступки: місцевим дільничним терапевтам та педіатрам пообіцяли щомісяця платити регіональну надбавку. 
 
Медичні установи півострова Крим відчувають гострий кадровий дефіцит у молодшому медперсоналі, анестезіологах та представниках інших вузьких медичних спеціальностей. Понад 800 вакансій у галузi медобслуговування залишаються вільними.
 
А лікарям доводиться відпрацьовувати за одну зарплату по півтори або й дві місячні норми. Якщо врахувати, що майже 35 відсотків від загальної кількості лікарів кримських медичних установ становлять люди пенсійного віку, стає зрозумілим, що довго працювати у такому напруженому ритмі неможливо. Самі медпрацівники кажуть, що старі кадри йдуть, а ось на зміну їм нові не приходять.
 
— Дефіцит лікарів спостерігається як у дитячих, так і в поліклініках для дорослих, — розповіла в.о. голови департаменту охорони здоров’я у місті Севастополь Ольга Ємельяненко. — Найбільш гостро проблема з нестачею кадрів стоїть у лікарнях Севастопольського, Євпаторійського, Джанкойського та Красногвардійського районів Криму.
 
Працювати за ті зарплати, які може запропонувати окупаційна влада Росії, погоджується лише мізерна частина бюджетників. За інформацією заступника головного лікаря Феодосійського медичного центру Тетяни Северинової, у міських поліклініках Феодосії дефіцит дільничних терапевтів зараз становить 50 відсотків, а дільничних педіатрів — 44 відсотки від загальної кількості.
 
Люди розчаровані у тій реальності, яку їм запропонували нові правителі та вже не вірять у можливість змін. Підвищення добробуту, обіцяне російською владою, виявилося черговим міфом московських правителів та їхнiх пропагандистів. Найбільш активні люди шукають роботу на материковій частині України або ж їдуть у пошуках кращої долі до країн Євросоюзу. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Пацієнти окупованого Росією півострова змушені також шукати порятунку на материковій частині України. Найчастіше люди виїжджають у прикордонні райони Херсонщини по ліки, які тут коштують набагато дешевше. А ось у прикордонному місті Генічеськ медики вже звикли до потоку вагітних жінок із Криму. Молоді породіллі визнають: їдуть до України через те, що ціни на медичне обслуговування на Херсонщині набагато нижчі, аніж у Криму. Крім того, людей приваблює можливість отримати кваліфіковану допомогу без бюрократичних зволікань та додаткових грошових поборів.