Рівноцінне партнерство: що дасть кредит Європейського інвестиційного банку українським аграріям

15.02.2017
Рівноцінне партнерство: що дасть кредит Європейського інвестиційного банку українським аграріям

Отримати кредитні ресурси для українського агросектору від європейських банків стане можливим, якщо розділити з ними ризики. (Фото з сайта romanialibera.ro.)

Реалізація проекту «Основний кредит для аграрної галузі — Україна (АПЕКС)», який передбачає надання кредитних ресурсів Європейським інвестиційним банком в обсязі 400 мільйонів євро, позитивно вплине на бізнес-клімат, створить передумови для активізації інвестиційної діяльності та допоможе українським аграріям наростити експорт і створити нові робочі місця.
 
Минулого тижня перспективи можливого кредитування міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий обговорював на зустрічі із представником Європейського інвестиційного банку Вазілем Худаком.
 
«Кредит від Європейського інвестиційного банку має стати реальним інструментом підтримки розвитку бізнесу саме для малих і середніх виробників. За умовами проекту, до первинної суми в 400 мільйонів євро від Європейського банку мають бути додані ще 400 мільйонів євро від українських банків-учасників проекту.
 
Тому необхідно створити чіткі умови для успішного функціонування цього проекту. Зі свого боку, щоб прискорити його здійснення, ми сьогодні проводимо активні переговори з Міністерством фінансів України, та з Укрексімбанком», — розповів Тарас Кутовий.
 
Заступник міністра Ольга Трофімцева повідомила також, що за результатами зустрічі з комерційними банками представники банківської сфери зацікавилися участю у даному проекті.
 
«Наразі ми маємо доопрацювати технічні деталі реалізації проекту з усіма його учасниками для того, щоб кредит спрацював продуктивно.
 
Як тільки остаточні домовленості будуть досягнуті, зможемо офіційно запустити цей важливий проект», — висловила сподівання Трофімцева.
 
Проектом «Основний кредит для аграрної галузі — Україна (АПЕКС)», що має бути реалізований у 2016—2020 роках, пропонується надавати кредити терміном до дванадцяти років із пільговим строком кредитування чотири роки.
 
Кінцевими користувачами кредиту виступатимуть малі та середні підприємства, для яких буде спрямовано не менше 70 відсотків від загальної суми.
 
Інші 30 відсотківпланується надати для операторів державного сектору: дослідних станцій, лабораторій, установ з моніторингу та контролю рибного господарства. 
 
Як повідомляла раніше прес-служба Мінагрополітики, фінансову угоду, Проект «Основний кредит для аграрної галузі — Україна»), між Україною та Європейським інвестиційним банком ратифіковано законом України від 20 вересня 2016 року. За цією програмою планується фінансування наступних напрямів:
 
— первинне виробництво зернових та олійних культур;
 
— розвиток, модернізація та сертифікація потужностей для сушки, очистки, сортування, тестування і зберігання зернових та олійних культур;
 
— реконструкція виробничих потужностей аквакультури та рибного господарства;
 
— обладнання та інфраструктура для рибопереробки та консервування;
 
— дослідні станції, випробувальні лабораторії, обладнання для дослі­джень та професійного навчання, служби поширення сільськогосподарських знань та сертифікації, системи контролю та моніторингу рибного господар­ства.