Романси про фінанси: навколо проведення «Євробачення-2017» розгоряється скандал через гроші

15.02.2017
Романси про фінанси: навколо проведення «Євробачення-2017» розгоряється скандал через гроші

Українське закулісся «Євробачення-2017» не менш цікаве, ніж дійства на сцені. (Фото з сайта Tv.ua.)

Євдокія ФЕЩЕНКО
 
Укотре за кілька місяців розгорівся скандал навколо проведення в Україні пісенного конкурсу «Євробачення-2017».
 
У понеділок виконавчі продюсери Вікторія Романова, Олександр Харебін та ще частина команди, яка включилася у підготовчу роботу, офіційно заявили, що залишають проект.
 
Відповідно, перший заступник і заступник гендиректора НТКУ Олександр Харебін та Вікторія Романова, які за своїми посадовими обов’язками займалися конкурсом, привезеним в Україну перемогою Джамали, офіційно були призначені виконавчими продюсерами пісенного конкурсу «Євробачення-2017» 2 грудня 2016 року.
 
Ще раніше — з минулорічного серпня — на запрошення Олександра Харебіна приєднався до команди «Євробачення» івент-менеджер Денис Блощинський.
 
Варто зазначити, що протестувальники — люди команди Зураба Аласанії, який за власним бажанням у листопаді 2017-го звільнився з посади гендиректора Національної телекомпанії України і який з моменту призначення у березні 2014-го намагався укорінити на державному «Національному» принципи суспільного мовлення.
 
Його заступники залишилися. І якщо прослідкувати за висловлюваннями у медіа — підтримували лінію, яку обрали стосовно НТКУ Держкомтелерадіо та Мінінформації (яке продовжують називати Мін­Стецем — за прізвищем кума Президента, який очолив структуру від початку існування).
 
Втім, очевидно, у команди, що прийшла в НТКУ, довіра винятково до «своїх» людей.
 
В офіційній заяві протестувальники констатували, що в грудні 2016 року в них «забрали повноваження, призначивши нового фактичного керівника конкурсу в Україні, якого наділили повним контролем усіх аспектів «Євробачення» в Україні».
 
Прізвище не назвали. Та його просто «вирахувати»: 15 грудня 2016 року заступником гендиректора Національної телекомпанії України (НТКУ) було призначено Павла Грицака.
 
Він — виконавчий продюсер «Євробачення-2005», яке проходило в Україні, став відповідальним за виробництво музичних, спортивних програм, документальних фільмів, підготовку до пісенного конкурсу «Євробачення-2017». 
 
Можна вважати, що всі рішення на благо справи й іміджу країни. Але в ситуації чітко прослідковується намагання сконцентрувати «Євробачення» в орбіті контролю і впливу... Кабміну.
 
І можна не сумніватися, що чиновників цікавлять не пісні поп-конкурсу, основною аудиторією якого називають домогосподарок.
 
Конкретизуємо. Уряд 25 січня на засіданні затвердив два документи: Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки Національної суспільної телерадіокомпанії України, і Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення підготовки та проведення пісенного конкурсу «Євробачення-2017».
 
Чітко визначено: головним розпорядником бюджетних коштів на «Євробачення» і відповідальним виконавцем бюджетної програми є Держкомтелерадіо.
 
Одержувачем бюджетних коштів, передбачених на підготовку та проведення цього пісенного конкурсу, є публічне акціонерне товариство «Національна суспільна телерадіокомпанія України» як телемовник-організатор.
 
Кабмін спочатку планував виділити з державного бюджету на «Євробачення-2017»  455,7 млн. грн.  Пізніше уряд зменшив витрати на підготовку і проведення пісенного конкурсу на 19,38 млн. грн. 
 
Ще трохи офіційної інформації, яка не стосується «Євробачення», але пояснює, що кому і для чого потрібно. 19 січня публічне акціонерне товариство «Національна суспільна телерадіокомпанія України» зареєстровано як юридичну особу і припинено існування юридичної особи-попередниці НТКУ.
 
З моменту реєстрації НСТУ  тимчасово виконує обов’язки голови правління Ганна Бичок — заступник голови Комісії з перетворення НТКУ на ПАТ НСТУ, раніше заступник гендиректора НТКУ з фінансово-економічних питань, державних закупівель та матеріально-технічного забезпечення. Ганну Бичок на посаду призначив голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко. 
 
А документом від 30 січня Прем’єр-міністр Володимир Гройсман вніс зміни до постанови КМ від 28 грудня 2016 р. № 1039 «Про затвердження Статуту публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України», доповнивши її пунктом про те, що Ганна Бичок одноосібно здійснюватиме повноваження виконавчого органу ПАТ НСТУ — до формування його правління в порядку, визначеному Законом України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» і статутом.
 
До 16 березня триватиме прийом заявок від претендентів на посаду голови правління ПАТ НСТУ, потім його обиратимуть, а вже за його поданням формуватимуть правління.
 
Це означає, що до того одноосібно можна визначати не лише штатний розпис. 
 
«Ми нікого не відсторонюємо від проекту, це їхнє особисте рішення, — так відреагувала Ганна Бичок на заяву колег. — На виробничій нараді 10 лютого ми всім запропонували співпрацю над підготовкою конкурсу. Зазначу, що з усіх менеджерів, які підписалися під заявою, лише Вікторія Романова має досвід роботи на «Євробаченні». Я радо сприйму пропозицію Вікторії Романової щодо співпраці у підготовці та проведенні конкурсу.(...) Можу запевнити, що «Євробачення» відбудеться вчасно, незважаючи на кадрові зміни, тому що над його підготовкою працюють сотні людей. Ми не допустимо зриву «Євробачення».
 
До речі, 10 лютого мовник-організатор 62-го міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення-2017» Націольнальна суспільна телекомпанія офіційно погодилася із рішенням Антимонопольного комітету щодо відміни процедури закупівлі послуг із продажу квитків у ПП «В Тікет», яке є власником сайту Concert.ua.
 
Причини скасування: «Рішення постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства в сфері публічних закупівель від 06.02.2017 року № 489-р/пк-пз, згідно з яким, за результатами розгляду скарги ТОВ «Маестро Тікет Систем» від 27.01.2017 року UA-2017-01-03-001110-b.c9, замовника було зобов’язано відмінити процедуру закупівлі».
 
Тому «неукраїнське» намисто як символ «Євробачення-2017» із попередніми дещо дивними результатами тендеру — то були лише квіточки...