Акула за склом: у Харківському зоопарку збудують найкращий в Україні океанаріум

15.02.2017
Після дворічної реконструкції, що розпочалася минулого літа, у сухопутному Харкові відкриють для огляду масштабну модель океанських глибин.
 
Проект реалізується під пильним наглядом фахівців Європейської асоціації зоопарків та акваріумів (EAZA), тому всі роботи виконуються на сучасному рівні.
 
«Там будуть акули, восьминоги і вся морська живність, — розповів заступник міського голови Ігор Терехов. — Я сьогодні не хочу розкривати всі таємниці, але йдеться про дуже красивий проект. Ми розглядаємо будівництво океанаріума десь на 2500 квадратних метрів iз використанням цікавих ідей».
 
Головною родзинкою нового об'єкта, за словами пана Терехова, стане велика труба просто серед води.
 
У відвідувачів, які йтимуть цією «доріжкою», складатиметься враження, ніби вони потрапили до справжнього океану.
 
Від риб їх відділятиме лише прозоре скло. Отже, подорож обіцяє бути по-справжньому захоплюючою.
 
Презентація цього проекту відбудеться невдовзі у столиці Північної Ірландії — Белфасті, де проходитиме конференція EAZA. Після цього Харківський зоопарк отримає всі шанси поповнити лави впливової європейської організації, що підвищить його статус як природоохоронного закладу.
 
Реалізувати такий масштабний проект досить непросто не лише з фінансової точки зору.
 
«Там дуже складна геологія, нам доводиться набивати спеціальні сваї, — каже Ігор Терехов. — Але, зреш­тою, отримаємо зоопарк майбутнього. Він буде кращим не лише в Україні, а й одним iз кращих у Європі. Ми хочемо реалізувати в ході реконструкції усі найновіші технології. Наш консультант (представник EAZA) ознайомився із запропонованим майстер-планом і дав йому дуже високу оцінку. Це означає, що ми йдемо правильним шляхом».
 
Окрім океанських глибин, тут зведуть новий сектор для мавп, тигрів та інші об'єкти. Колекція зоопарку попов­ниться багатьма новими мешканцями, яких, згідно з попередніми домовленостями, збиратимуть упродовж п'яти років.
 
Наразі більшість «старожилів» стійко переносять усі ремонтні незручності вдома, але особливо вибагливих до тиші тварин перевезли до зоопарків Одеси, Вінниці та Києва. Після реконструкції вони займуть нові вольєри.