«Боса» здають уже й «свої»: політики-втікачі з Казахстану шукають прихистку в Європі

15.02.2017
«Боса» здають уже й «свої»: політики-втікачі з Казахстану шукають прихистку в Європі

Сьогодні у світі використовують нові технології маніпулювання людською свідомістю, і головним інструментом у цьому процесі виступають ЗМІ.
 
У друкованих, електронних виданнях, на радіо- і телеефірах випробовують нові й нові технології впливу на маси, виховують аудиторію «під себе», впливають на підсвідомість.
 
На жаль, ми стаємо свідками, як пропаганда та інформаційні війни впливають на населення, провокуючи масові заворушення, расову ненависть, агресію, яка стає причиною терактів.
 
І поки все це відбувається, нечисті на руку політики ведуть свої дрібні підкилимні ігри, захищаючи власні інтереси і маючи фінансову вигоду.
 
Закономірність у тому, що в той час, коли хтось дійсно бореться за демократію в усьому світі, інший лише користується дивідендами.
 
До таких належить і Мухтар Аблязов — політик-утікач, декларовані інтереси якого йдуть урозріз iз його справжніми справами та намірами.
 
Адже все у нього виходить одночасно: володіти банком і його ж обікрасти, бути визнаним злодієм і уникнути відповідальності, працювати на владу, а потім цю владу змішати з брудом, приховувати правду і продовжувати говорити про чесність та справедливість.
 
Це жахлива неправда, приправлена красивою обгорткою вигаданої правди, чистий спам не тільки в просторах iнтернету, а й у житті цілого народу.
 
Аблязова не бентежить те, що кожен другий «креативний» пост в iнтернеті від його імені спростовує сама дійсність.
 
Буквально днями екс-олігарх звинуватив владу Казахстану у викраденні Жарімбетова, якого затримали в аеропорту Туреччини і відправили в Астану (екс-заступник Аблязова в БТА-банку).
 
«Влада Казахстану потрапила в чергову глобальну пастку в боротьбі проти мене», — написав Аблязов, звинувативши спецслужби в непрофесіоналізмі. Як можна так підставитися? — запитує він і дає пораду негайно повернути Жарімбетова до Туреччини, домовившись iз ним, що він нікому не розповість про своє викрадення.
 
Пан Аблязов і справді думає, що після того, як він озвучив на весь світ справу викрадення, спецслужбам потрібно про щось домовлятися з Жарімбетовим?
 
І справді, раптом хтось дізнається про цю таємну операцію! Від цього імідж Казахстану постраждає. Може, після цього розголосу трішки замовчати цю проблему на сторінках газет, а ще краще — в телеефірі...
 
Насправді мета виступу Аблязова полягала не у спробі захистити інтереси Жарімбетова. Все виявилося банально просто. Аблязов відчув, що йому теж загрожує небезпека.
 
Жаксилика Жарімбетова затримали прикордонники Туреччини за підробленим паспортом 17 січня.
 
Затриманий зізнався, що до того часу вже втомився ховатися за кордоном від слідства, і тому, перебуваючи в поліцейській дільниці, назвав своє справжнє ім’я, попросивши повідомити про це до Генерального консульства Казахстану.
 
Оскiльки Жарімбетов перебував у реєстрі Інтерполу, то вже 20 січня був екстрадований в Астану.
 
Така ситуація, звичайно, не на руку самому Аблязову. Адже його заступник знає багато фінансових схем щодо відмивання коштів БТА-банку і може відкрити очі слідству на багато моментів.
 
Тому Аблязову надзвичайно важливо піти на випередження: звинуватити владу Казахстану у викраденні, натиснути на неї через міжнародну громадськість.
 
Тільки одного нюансу Аблязов не врахував — колега здав свого боса, не сподіваючись на сильну підтримку. По-перше, як зізнався сам затриманий, він вісім років не бачив сім’ю.
 
По-друге, прикро за тих, хто вже перебуває за ґратами через кримінальні амбіції Аблязова.
 
Адже вони були лише менеджерами і виконували всі доручення керівництва банку через страх втратити роботу.
 
Іншими словами, він готовий допомогти слідству, щоб відновити справедливість і пом’якшити своє покарання.
 
Але головне: Жарімбетов спростував інформацію про викрадення.
 
— Хочу заявити, що ніхто ніяких тортур і заходів іншого впливу не чинив. Окремі правозахисні організації представили це, нібито моєму життю загрожує небезпека. Це зовсім не так, і я хотів би ще раз підкреслити і впевнено сказати, що насправді все нормально, — зазначив він.
 
Жарімбетов дав оцінку і діяльності Аблязова. За його словами, все, що він робить, продиктоване лише особистими інтересами. Банк, кишенькова партія — все це були лише інструменти, покликані забезпечити достаток і недоторканність.
 
— Якщо людина одержима владою, що я можу зробити? — зазначив Жарімбетов, висловивши співчуття всім, кого так чи інакше використав Аблязов і хто сьогодні розплачується за його вчинки.
 
Нині Жарімбетов перебуває на волі, але з підпискою про невиїзд. Найближчим часом він вирушить в Алмати для проведення подальших слідчих заходів.
 
Не виключено, що затриманий екс-банкір піде на угоду зі слідством і тому, можливо, навіть не буде залучатися до кримінальної відповідальності.
 
За класикою жанру, Аблязов, як завжди, покаже ситуацію у вигідному для себе світлі: розповідатиме про те, що на Жарімбетова чинили тиск або — ще більше — були погрози його сім’ї, про його нездатність протистояти режиму, через що він і погодився на угоду зі слідством.
 
На французькій території Аблязов ще має голос і використовує це у своїх цілях.
 
Дивує лояльність європейської Феміди, яка в Англії призначає реальний тюремний термін злочинцеві, а уже в Парижі звільняє його з-під варти. Наштовхує на думку про подвійні стандарти Європейського Союзу... 
 
Євген КАТЮЩЕНКО