Дивись, куди летиш!

17.02.2017
Дивись, куди летиш!

Гаррісон Форд.

У тому, що знаменитий голлівудський актор Гаррісон Форд і в житті часто нагадує своїх героїв, відомо усім. Однією з його пристрастей є польоти на легких одномісних літаках, якими він захопився ще в юності. У актора є ліцензія пілота-аматора, і він, попри свої 74 роки, досі частенько полюбляє сісти за штурвал.
Утім після останнього інциденту його можуть позбавити такої можливості. Днями, як повідомив телеканал NBC, зірка «Індіани Джонса» та «Зоряних війн» ледь не став причиною авіакатастрофи. Пілотуючи свій легкомоторний двомісний літак марки Husky, Форд запросив посадки в аеропорту Джона Уейна в окрузі Оріндж, штат Каліфорнія. Йому дали злітно-посадкову смугу 20-L, однак актор щось наплутав і взяв курс на паралельну смугу, на якій стояв, готуючись до зльоту, пасажирський лайнер Boeing 777 авіакомпанії American Airlines, в якому перебували 110 пасажирів і шість членів екіпажу. Можна уявити реакцію авіадиспетчерів, які почули в навушниках запитання Форда: «А що, цей лайнер мав опинитися піді мною?».
На щастя, обійшлося без жертв, і літак актора, пролетівши в небезпечній близькості над лайнером, успішно сів позаду. Але Федеральне управління цивільної авіації США (FAA) почало розслідування інциденту, результатом якого може бути все, що завгодно: від письмового попередження до позбавлення 74-річного Форда ліцензії пілота. Останнє теж цілком можливо – це вже не перша така аварія за участю зірки. У березні 2015 року легкомоторний колекційний Ryan PT-22 Recruit часів Другої світової війни, за штурвалом якого був Форд, розбився на полі для гольфу поблизу аеропорту Санта-Моніка, штат Каліфорнія. Ще раніше, у 2000 році, літак з актором мав жорстку посадку в штаті Небраска, а в 1999 році він змушений був здійснити аварійну посадку гелікоптера.
Так що, для його ж блага, Ханові Соло можуть заборонити сідати за штурвал. Бо літаки-літаками, а такі актори, як Форд, на дорозі не валяються.