Піжонство в мундирах

17.02.2017
Піжонство  в мундирах

Під час наради Генпрокурор Луценко зробив безліч гучних заяв.

Головним ньюсмейкером останніх днів став Генпрокурор Юрій Луценко. І не лише тому, що під час публічної наради щодо результатів роботи органів прокуратури у 2016 році і наступного за нарадою брифінгу пан Луценко «сипав» новинами так, що інформаційні агенції ледь встигали «ставити» їх у стрічки новин. Але ще й тому, що керівництво ГПУ знову продемонструвало прихильність до гучних заяв, а не розслідуваних і переданих до суду кримінальних проваджень. Ще й продемонструвало абсолютне несприйняття навіть конструктивної критики своєї діяльності: мовляв, усілякі там журналісти-розслідувачі та громадські активісти то є така собі «скунс-команда», яка лише продукує неприємний запах, не більше. 

Генпрокурор «суттєво занепокоєний»

Найцікавішим з усього сказаного Генпрокурором стало його доручення перевірити всіх підлеглих прокурорів на наркозалежність.
«Добровільно, примусово, але всі працівники прокуратури мають здати кров, волосся, нігті, будь-який метод прийнятний, але всі мають пройти перевірку», — сказав Юрій Луценко, природно обурючись тим фактом, що у Запоріжжі затримали прокурора, який не лише «присадив» на зілля окремих колег, а й (яке «святотатство!) вживав наркоту на службових документах. 
Щодо іншого, то керівництво ГПУ «суттєво занепокоєне» криміногенною ситуацією в більшості регіонів. Мовляв, вона гірша далі нікуди, але Генпрокурор винить в усьому не власних підлеглих чи колег з інших правоохоронних органів, а вже традиційно — війну на Донбасі, безробіття тощо. 
«Найбільш кримінальними областями України є Одеська, Запорізька, Київська області та місто Київ», — сказав Луценко. І додав, що саме у столиці зафіксовано найнижчий показник розкриття злочинів. 
За даними Генпрокурора, відсоток розкриття справ при цьому дуже низький, менше 30% всього масиву злочинів. «Зокрема, у столиці цей показник становив усього 16 відсотків, в Одесі — 20, у Харківській та Запорізькій областях — 22 відсотки, Запорізькій — 24 відсотки», — констатує керманич ГПУ.
Серед іншого, Юрій Луценко похвалився, що окремі корупціонери з числа колишніх посадовців ледь не наввипередки повертають державі вкрадені мільйони, опинившись під слідством. Зокрема, колишній заступник голови «Нафтогазу» Олександр Кацуба пішов на співпрацю зі слідством щодо розкрадання державних коштів і після довгих суперечок (торгів) таки відшкодував державі 100 мільйонів гривень станом на вечір вівторка.
Але Кацубу-молодшого перевершив колишній перший заступник голови Дер­жавної податкової служби Андрій Головач (той самий, у якого під час обшуків знайшли бюст кумира — Віктора Януковича). Цей підозрюваний також пішов на угоду зі слідством і відшкодував 130 мільйонів гривень.
«Нарешті почали використовувати інститут угоди до підозрюваних високопосадовців. Ми маємо десятки угод із високопосадовцями по резонансних справах, які визнають себе членами організованого злочинного угруповання на чолі з Януковичем i засуджуються судом після компенсації повністю або часткового завданих державі збитків», — радіє Луценко.

Чий «пшик»? Смердючих скунсів!

Оцінку інформаційній активності Луценка найкраще дала колишній старший слідчий-«важняк» ГПУ Галина Климович. 
«Коли читаю, що ГПУ, НАБУ чи САП планують комусь оголосити підозру, гостро відчуваю, що слідства в Україні нема. Піжонство, фанфаронство, гучні заяви і — великий «пшик». Ми не публікували своїх планів у газетах, а відправляли справи до суду і оголошували суспільству про результати уже за вироками. Синтетичні часи настали — імітації, ампутації, деградації», — констатувала пані Климович у соцмережах. 
Водночас журналістів і громадських активістів обурили висловлювання прес-секретаря Луценка, які вона двічі дозволила собі у «Фейсбуцi», назвавши тих, хто критикує роботу ГПУ «скунс-командою». 
«У цивилізованих країнах органи влади чутливо реагують на критику. Дякують за критику. Адже розуміють, що критика допомагає ліквідовувати помилки та розвиватися. Апломб сьогоднішньої ГПУ на тлі об’єктивно непереконливої боротьби з корупцією — виглядає дивно», — зазначає журналіст Михайло Ткач і рекомендує представникам влади добирати слова. 
Тоді як інший журналіст-розслідувач Дмитро Гнап оприлюднив світлину з наради у ГПУ, де в перших рядах у залі присутні «відомі борці з корупцією» депутати Антон Яценко, якого вважають королем корупційних оборудок «Тендерної палати» та колишній «регіонал» Юрій Мірошниченко, який є власником маєтку в Каліфорнії за 3 млн. доларів. 
На думку журналіста, це і є «несамовита боротьба з корупцією у виконанні Ген­прокурора Луценка». Дмитро Гнап іронізує: «Нинішня влада з цими діячами останні 20 років просто регулярно міняється місцями «зал-президія», і це називається «боротьба з корупцією». Вам це не подобається? Ах ви смердючі скунси!».