На прізвисько «Хмурий»

17.02.2017
На прізвисько «Хмурий»

«Хмурий», він же Петровський, він же Дубинський.

Міжнародна група розслідувачів Bellingcat увечері 15 лютого оприлюднила доповідь під назвою «Хто такий «Хмурий». У ній названо прізвище відповідального  за перевезення «Бука», з якого на Донбасі 2014 року збили малайзійський «Боїнг-777». 
Журналісти вказують, що Служба безпеки України (СБУ) на основі перехоплених телефонних розмов щодо збиття МН17 ідентифікувала «Хмурого» як Сергія Миколайовича Петровського, офіцера Голов­ного розвідувального управління Росії (ГРУ). На основі вивчення соціальних медіа, повідомлень у російських ЗМІ, блогів та документів зі зламаної пошти Ігоря «Стрєлкова» Гіркіна, Bellingcat зробив висновок, що насправді «Хмурим» є 54-річний Сергій Миколайович Дубинський, ветеран воєн в Афганістані та Чечні. Пізніше він служив у 22-й бригаді спецназу, пов’язаній із ГРУ. Під час перебування на окупованій частині Донбасу він виступав під вигаданим прізвищем Петровський. На відміну від офіційного слідства, яке ведеться в Нідерландах, група Bellingcat прямо називає ім’я цієї особи, відомої під псевдонімом «Хмурий», а також позивними «Зубр» і «Бізон».
«Сергія Дубинського підвищили до рангу генерал-майора у «ДНР», очевидно, у серпні 2014 року, невдовзі після збиття літака рейсу MH17. Пізніше він переїхав до Росії після видворення з Донецька за підозрою у фінансових злочинах та рекеті. Зараз Дубинський розкішно живе в тихому селі (хуторі Большой Лог у Ростовській області), проводячи час iз родиною, отримуючи задоволення від катання на дорогій машині-баггі», — зазначається в доповіді.
У доповіді групи наголошується, що наразі не вдалося достовірно встановити, хто саме керував установкою «Бук», однак відомі всі російські військові, які прямували разом iз нею по території України. У доповіді також наголошується, що майже всіх їх відразу після катастрофи МН17, у кінці червня — на початку липня 2014 року, звільнили в запас.
Крім того, Bellingcat повідомив, що 14 лютого передав інший звіт Об’єднаній слідчій групі, яка веде розслідування збиття «Боїнга-777» i до якої входять представники Австралії, Бельгії, Нідерландів, Малайзії та України. У цьому звіті, який публічно оприлюднювати не будуть, щоб не розкривати дані про ймовірних підозрюваних, йдеться про діяльність 69-ї окремої бригади матеріально-технічного забезпечення Збройних сил Росії, військові якої, за підозрою, брали участь у перевезенні «Бука» до російсько-українського кордону.
Нагадаємо, літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіа­ліній», що виконував рейс із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий над зоною збройного конфлікту на сході України 17 липня 2014 року. Загинули 298 людей — усі, хто перебував на борту.