Не такого Трампа чекав Кремль

17.02.2017
Президент США Дональд Трамп дав чітко зрозуміти, що очікує від влади Росії повернення Україні Криму і деескалації насильства на Донбасі. Про це заявив речник Білого дому Шон Спайсер. «Водночас він (Трамп) хоче співпрацювати з Росією», — заявив Спайсер на брифінгу у Вашингтоні. За його словами, насамперед йдеться про співпрацю в боротьбі проти екстремістського угруповання «Ісламська держава» та тероризму. Речник нагадав, що про рішучу позицію Вашингтона щодо України, зокрема Криму, вже заявляла раніше постійний представник США в ООН Ніккі Хейлі, яка на засіданні Ради Безпеки різко засудила окупацію Криму Росією і дії Москви на сході України.
Президент Трамп, якого вважають загалом прихильним до Кремля, неодноразово робив суперечливі заяви щодо ситуації в Україні та його ставлення до Росії. Однією з перших таких заяв, іще в час передвиборчої кампанії, були слова Трампа, що він у разі обрання розгляне можливість визнати Крим російською територією, нагадує «Радіо «Свобода». Дональд Трамп наголошував, що його метою є досягнення вигідних передусім для США домовленостей із Росією.
До виборів Трамп неодноразово критикував колишнього президента США Барака Обаму за слабкість щодо Росії та особисто Путіна. Він також схвально висловлювався на адресу президента Росії. На додаток до заяви Спайсера  Дональд Трамп 15 лютого особисто написав у «Твіттері», що «Росія забрала Крим» в України під час перебування при владі в Сполучених Штатах адміністрації його попередника Барака Обами. «Чи Обама був зам’який до Росії?» — додав Трамп. Крім того, президент США назвав такими, що не відповідають дійсності, повідомлення преси, зокрема газети  «Нью-Йорк Таймс», про можливі контакти його радників iз чільними представниками російської розвідки.
Оглядачі вважають, що реальна картина відносин у трикутнику США—Росія—Україна вималюється лише після особистих зустрічей володаря Білого дому з Володимиром Путіним та Петром Порошенком. А поки що можемо сподіватися, що Трамп, з огляду на його міркування, таки наш.