Не Нам судити...

17.02.2017
Зведений брат північнокорейського лідера Кім Чен Ина був убитий у Малайзії, повідомляють джерела в уряді Південної Кореї. На 45-річного Кім Чен Нама напали в аеропорту Куала-Лумпура. Джерело, близьке до офісу малайзійського прем’єра, підтвердило Бі-Бі-Сі, що пана Кіма вбили.
За даними малайзійських правоохоронців, у понеділок Кім Чен Нам звернувся до співробітників залу вильоту в аеропорту Куала-Лумпура зі скаргами на запаморочення. Він розповів, що відчув слабкість після того, як хтось підійшов ззаду і вихлюпнув на нього якусь рідину. Чоловік помер на шляху до лікарні. 15 лютого в одній з лікарень Куала-Лумпура здійснили розтин тіла Кім Чен Нама, щоб з’ясувати причину його смерті. За даними телевізійної мережі TV Chosun, пана Кіма отруїли в аеропорту дві жінки, яких вважають північнокорейськими агентками. Поліція Малайзії вивчила записи з камер відеоспостереження аеропорту і в середу заарештувала першу з підозрюваних. Її прізвище не повідомляють, а лише подають, що вона є громадянкою В’єтнаму. Американські джерела повідомили, що нападниці використали авторучки з вмонтованими балончиками отрути, що розпиляється. А вже в ніч на четвер затримали й другу підозрювану. Генеральний інспектор поліції країни Халід Абу Бакар повідомив, що у затриманої 1992 року народження індонезійський паспорт на ім’я Сіті Айши.
Кім Чен Нам — старший син Кім Чен Іра, який правив Північної Кореєю у 1994—2011 роках. Свого часу Нама вважали можливим наступником батька, але, за повідомленнями, він впав у немилість. Коли до влади прийшов його молодший зведений брат, Кім Чен Нам жив непримітним життям. Більшість часу він проводив за кордоном, переважно в Макао.
Але Нам устиг зробити кілька заяв, які молодший брат не міг йому вибачити. У 2011 році японські ЗМІ повідомляли, що він висловився проти «династичної передачі влади». Одна з біографічних книжок  2012 року також цитує слова пана Нама про те, що його зведеному брату бракує лідерських якостей і що Північна Корея нестабільна та потребує економічних реформ у китайському стилі.
Як iдеться у листі спецслужби Південної Кореї до депутатів парламенту країни, Північна Корея упродовж тривалого часу готувала вбивство Кім Чен Нама, в 2012 році навіть була здійснена невдала спроба його усунення. Північнокорейський агент, ув’язнений у Південній Кореї у 2012 році, нібито хотів збити його автівкою. Кім Чен Нам планував у понеділок повернутися з Куала-Лумпура до Макао, де мешкав.
Кім Чен Нам був досить близьким до дядька Чан Сон Тхека, одного з найвпливовіших членів керівництва КНДР, якого звільнили з усіх державних посад, звинуватили у дер­жавній зраді та стратили у Північній Кореї у грудні 2013 року. Північнокорейський комуністичний тиран також ліквідував кількох інших найближчих осіб зі свого оточення, які потенційно могли загрожувати його одноосібній владі. У серпні минулого року в Північній Кореї стратили одного з віце-прем’єрів Рі Ен Джин, а ще двох високопосадовців було заслано до сільської місцевості на «перевиховання».