Технологія переляку

17.02.2017
Скандальною новиною ошелешив українців комерційний директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко: він заявив, що ціни на природний газ для населення з 1 квітня 2017 року можуть зрости на 40% (мовляв, виходячи з поточних цін на газ на європейських ринках, курсу гривні та інших факторів) у разі, якщо не буде продовжено покладені на НАК «Нафтогаз України» спеціальні зобов’язання з продажу газу для населення на пільгових умовах.
Також він нагадав, що з 1 квітня поточного року Україна пообіцяла МВФ лібералізацію ціноутворення на газ для потреб населення, і для продовження спецзобов’язань бажано отримати схвалення цієї поважної інституції: «Якщо держрегулювання продовжать (із чим ще повинен погодитися МВФ, оскільки в меморандумі уряд обіцяв Фонду, що спеціальні обов’язки вводили тільки до 1 квітня), то тоді підвищення цін, можливо, вдасться відкласти до жовтня».
Нагадаємо, що раніше повідомляли, що Кабінет Міністрів навесні 2016 року продовжив на рік, до 1 квітня 2017-го, дію постанови №758 про спеціальні зобов’язання НАК «Нафтогаз України» з продажу газу для населення та теплокомуненерго (ТКЕ) на пільгових умовах.
Незрозумілою залишається лише неузгодженість у діях між «шефом» і його «підопічним», адже реакція Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана на «несподівану» заяву Юрія Вітренка була миттєвою й «грізною»: «Я не допущу жодного підвищення тарифів на газ для потреб населення. А ті, хто заявляє про можливе зростання цін на 40%, мають або відповідально працювати, або писати заяву на звільнення».
Додамо, що цікавою є ще одна «інсайдерська» інформація від комерційного директора «Нафтогазу». Пан Вітренко наголосив, що якщо Стокгольмський арбітраж задовольнить позовні вимоги до російському «Газпрому» й держхолдинг почне імпортувати газ за ціною «хаб мінус», слід очікувати зниження оптової ціни для населення вдвічі порівняно з поточною. 
Пересічному українському споживачу газу залишається одне: чекати, чим же закінчаться «розборки» нагорі, результати яких можуть остаточно спустошити вже й так порожні кишені переважної більшості громадян України.