Учіться, дітки

17.02.2017
Досить часто Україну можна побачити у рейтингах із негативними показниками. На жаль, але наша країна займає передові позиції в рейтингах корупції, поганих доріг, захворювання на СНІД i туберку­льоз. Але цього разу нам удалося відзначитися в позитивному плані. Столиця України ввійшла до 100 найкращих студентських міст світу. 
Рейтинг, що становить британська компанія QS Best Student Cities 2017, визнав, що Київ є сприятливим для студентського життя і виділив 97-му позицію українському місту. Загалом у переліку було представлено 100 міст. Перше місце займає канадський Монреаль як місто з найсприятливішими показниками для студентського життя (минулого року він був на сьомій сходинці). За рік нинішньому лідеру вдалося піднятися на шість пунктів за показниками рейтингу, це величезна робота не лише на місцевому, а й на державному рівні. 
Уперше в історії рейтингу з 2012 року першою позицією довелося поступитися французькій столиці, яка довгий період лідирувала в конкурсі. Цього року любителі французької музики та круасанів посіли друге місце, а Лондон піднявся на дві позиції і з комфортом розташувався на третьо­му місці. До найкращих також потрапили Сеул, австрійський Мельбурн, Берлін, Токіо, Бостон, Мюнхен і закриває десятку лідерів знову-таки канадське місто Ванкувер. Минулого року ситуація суттєво відрізнялася: на чолі списку був Париж, на другій — Мельбурн, а закривав трійку лідерів Токіо. Цікаво, що 2016 року Україна взагалі не потрапила до рейтингу, а вже цього року журі конкурсу визнало, що за рік Київ удосконалився і став найкращим для студентського життя.
Експерти проаналізували 125 міст, оцінку проводили за шістьма критеріями, серед яких — популярність міста, фінансова доступність, рейтинг місцевих університетів, інтернаціональність студентського складу, активність роботодавців, а також думка самих студентів. 
Київ відзначено як місто з відносно (порівняно з іншими містами в рейтингу) дешевим рівнем життя. Наголос зроблено також на необхідності вивчення іноземними студентами української мови для повсякденного спілкування в місті. Серед університетів відзначено КПІ та КНУ імені Шевченка.
Студенти, з якими поспілкувалася «УМ», задоволені такими показниками, проте вважають, що столиці є чого прагнути і що змінювати, щоб займати вищі позиції. «Звісно, це круто і дуже добре, що ми, принаймні хоч і на останніх позиціях, але входимо до цих рейтингів, — коментує «УМ» студентка КНУ імені Шевченка Марічка Бондар. — Я рік навчалася за європейською програмою в Польщі й можу сказати, що система нашої освіти покращується, відповідно, завдяки цьому залучають нових іноземних студентiв i гранти з Європи та Америки. Проте хотілося б, щоб і на міському рівні влада сприяла розвитку студентського життя. Щоб не лише студенти, викладачі, працівники університетів переймалися добробутом у закладі, а й покращувалася загальна тенденція».