Зимою м’яч зігріє

21.02.2017
«Перечекавши» в теплих краях зимові холоди, з початком тижня вітчизняні клуби елітного дивізіону почали повертатися на рідну землю, аби в майбутній уїк-енд знову поринути в національну першість.
До завершення першої частини чемпіонату, за підсумками якої пелетон з 12 учасників має розділитися на два секстети, залишилося лише чотири тури.
Перша — так звана медальна — шістка вже практично сформована. Невизначеною залишається доля лише остан­ньої, шостої, перепустки, яку в заочній боротьбі розіграють «Ворскла» та «Чорноморець». Можна передбачити, що наявність у обох претендентів рівної кількості очок зробить саме цю дуель найбільш цікавим дійством у кінцівці другого кола «регулярки».
І одеський, і полтавський клуби активно працювали під час зимової паузи, зігравши на заморських зборах близько десятка контрольних поєдинків.
Нагода зачепитися за єврокубки — хороший мотиваційний стимул для обох колективів. При цьому для «ворсклян» максимальна активізація внутрішніх резервів має життєво важливе значення. Інакше здобути позитивний результат у поєдинках iз представниками верхньої частини чемпіонату — «Шахтарем», «Зорею», «Олімпіком» — буде просто неможливо. У цей доленосний період першості на «Чорноморець» чекають значно скромніші опоненти — окрім «Динамо», всі вони представляють «немедальний» «пул». 
За таких умов саме «моряки» мають більш реалістичні шанси на «єврокубковий» секстет. Гра, яку одесити демонстрували по ходу першого кола, взагалі не викликала сумнівів щодо їхнього місця в «топ-6». Утім кінцівку минулого року підопічні Олександра Бабича, без перебільшення, змазали.
Під час зимового трансферного «вікна» «Чорноморець» знайшов можливість підсилитися новачками, відтак єврокубковий орієнтир у клубному офісі бачать чітко. 
А от «Ворсклі» під час зимових канікул довелося займатися справами дещо іншого характеру. «Зараз у клубі проходить непростий процес перемовин керівництва клубу з усіма виконавцями, котрих тренерський штаб хотів би бачити для подальшої співпраці.  При цьому нікого силою утримувати в команді ми не плануємо. Молоді вихованці отримають зелене світло», — заявили у штаб-квартирі «Ворскли» напередодні нового року. З огляду на склад, котрий перед поновленням сезону, в останньому матчі зимових зборів — проти «Олімпії» з Люблян — награвав Василь Сачко, у «Ворсклі» взяли курс на омолодження, задіявши у цій грі (0:0) місцевих вихованців Дмитра Кравченка та Володимира Одарюка. Якщо так, то боротися за віртуальні єврокубки полтавчанам буде неймовірно складно.
Щодо інших учасників ПЛ, то, здається, вся їхня зимова підготовка була зорієнтована на середньострокову перспективу, розрахована на період, коли у своїх «пульках» їм доведеться вирішувати вузькотурнірні інтереси. У цьому контексті найбільш масштабної інтриги можна очікувати від протистояння «Динамо» та «Зорі» в битві за місце в Лізі чемпіонів. Подейкують, що через це очільник луганського колективу Юрій Вернидуб категорично відмовився задовольнити пропозицію головного тренера збірної України Андрія Шевченка, котрий задля оптимальної підготовки до важливого матчу «синьо-жовтих» у відборі на ЧС-2018 просив змінити календар ЧУ.