Ідеальний тиждень

21.02.2017
Ідеальний тиждень

Без сумніву, індивідуальний спорт — не та сфера діяльності, де можна постійно перебувати на піку форми. У командних дисциплінах постійне й довгострокове перебування «в тонусі» забезпечується потужними фінансовими та кадровими резервами. Коли ж iдеться про персональні види спорту, тут доводиться говорити про небезмежний характер фізичних ресурсів.
Як і  багато колег по цеху, лідер вітчизняного чоловічого тенісу Олександр Долгополов в останні роки переживав ігрову кризу. «Підсадивши» своїх шанувальників на вельми якісний теніс, останнім часом Сашко був змушений пояснювати, що грати в повну силу йому заважають травми. На першому в сезоні турнірі «Великого шолома» перша ракетка України знову не вразив, уже після другого кола вибувши зі змагань. Про не надто хорошу його форму говорило й місце тенісиста в табелі про ранги АТР, в якому він перебував доволі далеко від своїх найкращих позицій. Нині 13-та позиція, яку в 2012 році Долгополов посідав у рейтингу тенісистів-професіоналів,  виглядає чимось недосяжним.
Утім 28 повних років, які нині має Долго, — не привід списувати його з рахунків. Його організм, і справді, не залізний, утім на турнірі в Буенос-Айресі він наочно продемонстрував, що списувати його з рахунків зарано. При цьому  слід визнати, що перемога в третьому за кар’єру одиночному турнірі АТР прийшла до Долгополова тоді, коли від нього ніхто цього не очікував. Аргентинський фінал став для нього першим iз 2012 року. До того ж історія його попередніх протистоянь iз п’ятою ракеткою планети японцем Кеї Нішікорі не обіцяла йому нічого хорошого в фіналі ґрунтового турніру, що входить до серії АТР-250. Проте Олександрові вдалося внести корективи в хронологічні нотатки й уперше в кар’єрі переграти знаного «самурая» — 7:6 (7:4), 6:4. Що цікаво, в п’яти попередніх побаченнях iз Нісікорі Долгополову не вдалося виграти жодного сету.
«Думаю, цей тиждень склався для мене просто ідеально: я не програв у Буенос-Айресі жодної партії й уперше в житті переграв Кеї. Відзначу неймовірну підтримку уболівальників», — наводить слова Долгополова офіційний сайт АТР. Завдяки цьому успіху Сашко знову повернувся до «топ-50» тенісистів світу, зробивши за один тиждень стрибок на 16 позицій — із 66-ї на 50-ту сходинку.
Додамо, що в рейтингу АТР друга ракетка України — Ілля Марченко — в оновленому протоколі посідає 93-тє місце. Третім із українців у цьому табелі є Сергій Стаховський, який займає 107-й рядок. 
 

ТАБЛО

Турнір АТР у Буенос-Айресі (Аргентина, призовий фонд — 624 тисячі доларів).
Фінал. Долгополов (Україна) — Нішікорі (Японія) — 7:6 (7:4), 6:4. Півфінал. Долгополов — Каррено-Буста (Іспанія) — 7:6, 6:2. Чвертьфінал. Долгополов — Мельцер (Австрія) — 7:5, 6:4. Другий раунд. Долгополов (Україна) — Куевас (Уругвай) 6:3, 7:6. Перший раунд. Долгополов (Україна) — Тіпсаревич (Сербія) — 6:3, 6:3