«Розумне» освітлення

21.02.2017
У Кропивницькому презентували унікальне та економне освітлення вулиць, яке прийнято називати «розумним». «Наше місто стало першим в Україні і 455-м у світі, на території якого запроваджено систему «розумного» зовнішнього освітлення OWLET», — повідомили «Україні молодій» у прес-службі міської ради Кропивницького.
За словами заступника міського голови Олександра Мусіна, наразі місто має вже три вулиці, обладнані сучасними діодними світильниками і включеними в єдину систему OWLET. Це вулиці Ушакова, Садова, Верхня Пермська і частина Великої Перспективної — загалом 114 світлових точок.
Електронна система керування, пояснює пан Олександр, дозволяє диспетчеру бачити повну картину роботи кожного світильника. У разі виходу якоїсь лампи з ладу, інформація про це відразу з’явиться на моніторі комп’ютера. А головне, що є можливість дистанційно керувати кожним світильником окремо, змінювати яскравість світлового потоку в залежності від тривалості дня чи виключати частину світлоточок в нічну пору.
До того ж, і це теж дуже важливо, система OWLET дає можливість суттєво економити кошти міського бюджету. Приміром, 33 лампи по вулиці Садовій у нічний час, при переведенні в режим 10% номінальної потужності, споживають усього 150 Вт. 
 

ДО РЕЧІ

Цікавим є факт, що у місті Виноградів Закарпатської області тамтешній житель Микола Буркало самотужки і власним коштом також встановив на вулиці біля свого будинку «розумне» освітлення. Його унікальність у тому, що світлодіодна лампа набагато краще освітлює простір і споживає всього 120 Вт електроенергії. У лампі навіть встановлено GPS-навігатор на випадок її викрадення, а за допомогою мобільного телефону можна регулювати яскравість освітлення.