Острів кохання є

21.02.2017
В Івано-Франківську  зареєстрували перший «Шлюб за добу». «Це історична подія, адже вперше за часи Незалежності ми реєструємо шлюб у ратуші. Ця будівля — символ нашого міста, і мені дуже приємно, що перші молодята в цьому проекті вибрали локацією для шлюбу саме Ратушу», — сказав міський голова Руслан Марцінків, який прийшов привітати молодят.
Нещодавно Івано-Франківськ приєднався до пілотного проекту Міністерства юстиції «Шлюб за добу», організатором скороченої процедури реєстрації шлюбу стало комунальне підприємство «Центр розвитку міста та рекреації». Оскільки зараз реєстрація шлюбу абсолютно не прив’язана до місця реєстрації особи, будь-яка пара з будь-якого міста і навіть пара, яка приїхала з-за кордону, може зареєструвати шлюб там, де має бажання.
Молодята мають прийти з паспортами в інформаційно-туристичний центр заповнити заяву і підписати договір із підприємством. Вони визначають, о котрій годині хочуть зареєструвати шлюб, і тоді на цей час приходить реєстратор iз РАГСУ. Молодята можуть вибрати: розписатися за скороченою процедурою чи провести цікаву церемонію з фотографом і музичним супроводом. Зрозуміло, час —гроші, процедура — не безплатна.
«Основне — щоб наречені мали з собою паспорти. Якщо хтось iз них попередньо перебував у шлюбі, то має принести також свідоцтво про розлучення. А іноземцям потрібен документ, який підтверджує їхнє легальне перебування на території України», — розповіла директор КП «Центр розвитку міста та рекреації» Руслана Василюк.
        Пара, яка першою зареєструвалася для послуги «Шлюб за добу» в Івано-Франківській ратуші, проживає у Києві. Наречена — місцева уродженка Ірена Хованець, а наречений Павло Хрипко з міста Кривий Ріг Дніпропетровської області. «Ми живемо разом уже сім років. Але можна жити разом і двадцять років, а потім раптом вирішити взяти шлюб. Одного дня ти прокидаєшся і розумієш, що хочеш зробити це сьогодні. У коханні все спланувати неможливо, тому можливість одружитися спонтанно — це круто. Важливо мати змогу сказати: «Хочу зробити це сьогодні», — розповіла наречена.
Провести «Шлюб за добу» в Івано-Франківську можна на трьох локаціях: у міській ратуші, обласній філармонії та в облмуздрамтеатрі. У майбутньому такі церемонії планують проводити ще й у Парку культури та відпочинку імені Тараса Шевченка та на Острові кохання, що на міському озері.