Що там стирчить із широких штанин?

21.02.2017
Президент Росії Володимир Путін підписав указ, згідно з яким на офіційному рівні визнають паспорти так званих «ЛНР» і «ДНР». Крім паспортів, тепер у Росії будуть офіційно визнавати документи, що посвідчують особу, дипломи про освіту та кваліфікацію, свідоцтва про народження, укладення (розірвання) шлюбу, зміну імені, про смерть, свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів, а також реєстраційні знаки транспортних засобів. Документи самопроголошених республік, як зазначено в указі, росіянами визнаються тимчасово, поки не налагодиться ситуація на Донбасі. На сайті Кремля наголошують, що  указ підписаний «iз метою захисту прав і свобод людини і громадянина, керуючись загальноприйнятими принципами і нормами міжнародного гуманітарного права». 
Як у Росії вміють «захищати права», ми вже на прикладі Криму побачили. То що ж стоїть за цим кроком Путіна? Адже вищезгадані «паспорти» й раніше діяли при перетині російського кордону з Донбасом? Навіщо знадобився указ?  
Журналіст Роман Цимбалюк зазначає, що цей крок Путіна — не що інше як «юридичне оформлення окупації». «Росія відкрито демонструє, що не збирається йти з українського Донбасу і Мінск-2 — тільки прикриття, — пише журналіст на своїй сторінці у «Фейсбуці». — По суті, аналогічно було зроблено в Криму. Діють суто по-російськи: те, що захоплено воєнним шляхом «по праву», стає де-факто Росією. Наступний крок: за покликом своїх ставлеників будуть офіційно введені війська Росії. Оформлять це як в Абхазії і Південній Осетії. Для нас це чергове нагадування, з ким маємо справу... А нашим партнерам на Заході варто припинити робити вигляд, що з їхньою думкою в Кремлі готові рахуватися». 
Справді, цим указом Путін скрутив чергову дулю Заходу. Мовляв, ось де я бачив ваші санкції та погрози. І не випадково в часі це збіглося з Мюнхенською конференцією з безпеки. «Драматургія Мюнхена була побудована її організаторами-німцями так, щоб показати — Росію ніхто прощати  не збираються. У цьому дусі висловлювалися всі помітні представники Заходу, включаючи віце-президента США Пенса. Путін у відповідь і видав указ iз підтекстом — не нагнітайте ситуацію, бо гірше буде», — сказав виданню «Страна.ua» один з українських дипломатів. 
Наразі в Україні та світі відреагували на прецедент прогнозовано і досить мляво.  Наш Президент Порошенко зазначив, що своїм указом Путін підтвердив, що Росія окупувала Донбас, а Посольство США в Україні на сторінці в Twitter констатувало, що цей крок «протирічить і порушує досягнуті домовленості Мінських угод».