Криваве «відведення»

21.02.2017
Упродовж вихідних окупанти затято обстрілювали позиції ЗСУ навколо окупованого Донецька. Найбільше обстрілів припало на Авдіївку, через що мешканці міста знову залишилися без світла (енергопостачання вдалося відновити лише в понеділок). 
Тож саме під Донецьком захисники України зазнали найбільше безповоротних втрат. Зокрема, в районі Авдіївки загинуло двоє бійців 72-ї бригади ЗСУ, ще один помер від важкого кульового поранення в голову в районі сусіднього селища Зайцеве. 
У вихiднi також було поранено й травмовано близько п’ятнадцяти бійців на різних ділянках східного фронту.
Наразі відомо, що уродженець Луцька, командир зенітно-ракетного взводу Максим Гринчишин загинув від кулі ворожого снайпера під час виконання бойового завдання в неділю.
Прізвище іншого загиблого захисника України наразі невідоме. За словами речника Мін­оборони Олександра Мотузяника, йдеться про бійця, якого ще в суботу вважали зниклим безвісти. Утім наразі встановлено факт його смерті. 
«Окрім цього, в одному з тилових госпіталів (у Харкові. — Ред.) помер військовослужбовець ЗСУ, якого було важко поранено в Зайцевому 16 лютого», — зазначає полковник Мотузяник.
За даними штабу АТО, в неділю бойові дії в Авдіївці тривали понад десять годин, ворог випустив по позиціях ЗСУ більше 120 мін та понад 50 танкових снарядів.
«Особливо потужні ворожі обстріли сталися на світанку та в другій половині дня. Слід зазначити, що після 19-ї години на передовій стало відносно спокійно — противник перестав застосовувати важке озброєння і обмежився епізодичною стріляниною, зокрема зі снайперських гвинтівок», — ідеться у повідомленні.
 Ця обставина дала підстави штабу АТО констатувати зниження бойової активності на лінії розмежування в понеділок. 
  Проте в першій половині дня відбулося 15 ворожих обстрілів, тому командування ЗСУ заявило про те, що бойовики терористичних «ДНР» і «ЛНР» зірвали відведення важкого озброєння від лінії розмежування на Донбасі, заплановане учасниками Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі саме на 20 лютого. 
«Передумов для відводу озброєнь і введення режиму припинення вогню на лінії розмежування немає», — зазначили у штабі АТО.