Іранський «мундіаль»: Ганна Музичук мріє повторити успіх сестри і здобути світову шахову корону

22.02.2017
Іранський «мундіаль»: Ганна Музичук мріє повторити успіх сестри і здобути світову шахову корону

Обов’язковим атрибутом жіночого чемпіонату світу з шахів, який проходить в Ірані, є хустина на голові його учасниць. (Фото з сайта tehran2017.fide.com.)

На всіх світлинах, які робляться фотографами на жіночому чемпіонаті світу-2017 з шахів, що нині триває в Ірані, є одна особливість.
 
Усі без винятку шахістки на своїй голові мають хустину.
 
Власне, кожна з 64 учасниць турніру, котра погодилася взяти участь в іранському «мундіалі», змушена слідувати місцевим консервативним традиціям, які вимагають від жінок покривати голову.
 
Одразу варто сказати, що з такою вимогою місцевого орг­комітету погодилися далеко не всі представниці шахового світу.
 
Скажімо, гросмейстер зi США Назі Паїкідзе, щойно дізнавшись про бажання ФІДЕ провести ЧС у Тегерані, виступила з протестом-петицією  «Захистимо права жінок», протестуючи таким чином проти обов’язкового носіння учасницями іранського турніру хустин чи хіджабів.
 
Розглядали також дівчата й іншу форму протесту — бойкот. Однак масовою ідея відмови від участі в ЧС у Тегерані не стала.
 
Відтак поїздка на шаховий «мундіаль»-2017 стала персональним вибо­ром для кожної окремо взятої шахістки.
 
Серед тих, хто вирішив бойкотувати іранський ЧС, була й наша співвітчизниця, екс-чемпіонка світу Марія Музичук.
 
«Я відмовилася від участі в турнірі, тому що переконана: Іран не відповідає статусу країни-господарки такого престижного турніру», — пояснила своє рішення Музичук-молодша.
 
Так само не приїхала до Тегерана й чинна володарка шахової корони — китаянка Хоу Іфань. Утім, мабуть, її відмова захищати титул має дещо інше коріння.
 
Подібна форма складання повноважень (i наступного за ним їхнього повернення) уже стала для лідера жіночих шахів традицією.
 
По суті, саме завдяки відсутності Іфань на останніх планетарних першостях приміряти на себе омріяну чемпіонську корону змогли дві наші співвітчизниці — Ганна Ушеніна та Марія Музичук. 
 
Не виключено, що подібна історія може повторитися й утретє.
 
За відсутності на ЧС-2017 загалом непереможної Іфань одним із його рейтинг-фаворитів є львів’янка Ганна Музичук.
 
На відміну від своєї молодшої сестри, вона вирішила не ігнорувати іранський ЧС, бо, як каже Марія, мріє про світовий тріумф.
 
Свої бажання Ганна вміло підтверджує за дошкою, вже майже проклавши собі шлях до півфіналу.
 
Перша з двох класичних партій чвертьфінального протистояння з болгаркою Антоанетою Стефановою завершилася перемогою Музичук.
 
Тож, аби пройти до наступного раунду змагань і уникнути інфарктного тай-брейку, вчора, коли відбувалася друга партія, нашій співвітчизниці достатньо було зіграти з болгаркою внічию.
 
Зазначимо, що з п’яти українських шахісток, які розпочинали боротьбу за чемпіонський титул, в турнірній сітці залишилася лише Музичук.
 
Після першого раунду українська делегація втратила Наталю Жукову, котра програла грузинці Ніно Хурцидзе (0,5:1,5). У наступному ж колі синьо-жовта команда зазнала набагато більших втрат.
 
Одразу троє наших співвітчизниць зійшли з дистанції, поступившись своїм оппоненткам на тай-брейку.
 
Інна Яновська-Гапоненко поступилася росіянці Олександрі Костенюк (1,5:2,5), чемпіонка світу-2015 серед молоді (до 20 років) Наталя Букса капітулювала перед Софіко Гурамішвілі з Грузії (3,5:4,5).
 
Ганна Ушеніна, довівши справу до шахового армагеддону, була змушена визнати перемогу китаянки Тань Чжуньї (4:5).
 
Цікаво, що чинна чемпіонка світу з рапіду та бліцу — Ганна Музичук — перші три раунди класичного ЧС-2017 пройшла без «тай-брейків», здолавши по черзі Аміду Мезіуд з Алжиру (2:0), росіянку Аліну Кашлинську (1,5:0,5) та Фам Ле Тхао Нгуен з В’єтнаму (2:0).