Історія з рекордів: як спортивні ліги США приваблюють глядачів

22.02.2017
Історія з рекордів: як спортивні ліги США приваблюють глядачів

Український захисник Сергій Гладир привів «Монако» до виграшу французького Кубка Лідерів. (Фото з сайта xsport.ua.)

У той час, коли найпопулярніший в Україні вид спорту — футбол — перебуває в глибокій депресії, в буквальному сенсі відштовхуючи від себе своїх шанувальників, американські спортивні «гладіатори» демонструють, яким чином потрібно приваблювати до себе глядацьку аудиторію.
 
Як свідчить статистика, найвищі рейтинги за океаном має Національна футбольна ліга.
 
Приміром, нещодавній «Супербоул» — фінальне протистояння найсильніших команд США, що грають в американський футбол, — дивилися більше 111 мільйонів телеглядачів.
 
Загалом, це традиційні для останніх сезонів НФЛ показники.
 
І головні дійові особи цілком і повністю виправдовують глядацькі очікування. Точніше сказати, навіть перевершують їх.
 
У цьогорічному фіналі, де змагалися «Атланта Фелконс» та «Нью-Інгленд Петріотс», трапилася непересічна подія.
 
Останні стали першою в історії Національної футбольної ліги командою, котрій удалося виграти головний трофей — Кубок Вінса Ломбарді, відігравши по ходу поєдинку «гандикап» у 25 очок.
 
Не обійшлося без рекорду й іще одне з найбільш улюблених дійств американців — «матч усіх зірок» НБА.
 
Минулого «уїк-енду» збірні Заходу та Сходу на двох накидали 374 очки (192:182), що дозволило оновити на п’ять пунктів попереднє рекордне звершення, встановлене в минулому році. 
 
Окрім того, форварду «Нью-Орлеана» Ентоні Девісу вдалося переписати персональне бомбардирське досягнення матчу «всіх зірок».
 
На рідному паркеті 23-річний баскетболіст закинув у кошик «східняків» рекордні 52 бали, за що, в підсумку, отримав статус MVP поєдинку.
 
Для вихованця українського баскетболу Джоеля Боломбоя, котрий проводить свій дебютний сезон у Національній баскетбольній лізі, граючи за «Солт-Лейк Сіті», минулий «уїк-енд» запам’ятається матчем «зірок Ліги розвитку НБА» — турніру, де грають фарм-клуби найсильніших баскетбольних колективів планети.
 
Захищаючи кольори команди Сходу, він провів на паркеті 14 хвилин і набрав п’ять очок, які, зрештою, відіграли визначальну роль у перемозі його збірної над супротивником (105:100).
 
Що стосується іншого українця в НБА — гравця «Фінікса» Олексія Леня, то наразі своє вагоме слово він сказав незадовго до матчу «всіх зірок НБА», коли заявив, що хоче зіграти за збірну України на Євробаскеті-2017. 
 
* * *
 
На відміну від Леня, котрий лише планує дебютувати в складі «синьо-жовтих», форвард «Монако» Сергій Гладир є ключовою персоною в нашій національній збірній.
 
Загалом, без його старань не було б неймовірно успішного для українських баскетболістів ЧЄ-2013.
 
Про свій бомбардирський хист захисник збірної України нагадав у фіналі французького Кубка Лідерів, де він став не тільки найрезультативнішим гравцем (22 бали), а й отримав MVP поєдинку, в якому «монегаски» переграли «Віллербан» (95:91).