«Заспокійливе» від Пенса: що у свій перший візит «привіз» до Брюсселю віце-президент США

22.02.2017
«Заспокійливе» від Пенса: що у свій перший візит «привіз» до Брюсселю віце-президент США

Майкл Пенс: Росії поблажок не буде.

Позавчора віце-президент США Майк Пенс здійснив свій перший одноденний візит до Брюсселя, який європейські оглядачі вже встигли назвати «підбадьорливим».
 
У Брюсселі побоюються погіршення відносин між Європою та США з приходом до влади непередбачуваного президента США Дональда Трампа.
 
Тому метою коротких відвідин Пенсом Брюсселя не було укладання якихось конкретних домовленостей, а донесення до європейських політиків послання, що Сполучені Штати будуть непохитними стосовно міцних відносин з Євросоюзом та гарантій європейської безпеки завдяки НАТО, що рішуче налаштовані покладати відповідальність за агресію і насилля на українському сході на Москву. 
 
Але при цьому США закликають своїх партнерів по НАТО серйозно сприйняти вимогу підвищити військові бюджети до двох відсотків ВВП.
 
Президент США Дональд Трамп чекає «конкретних кроків» до кінця 2017 року. Про це, завершуючи свій візит до Європи, заявив віце-президент США Майк Пенс. 
 
Збільшення оборонних витрат країн НАТО, що витрачають на ці цілі менше 2 відсотків ВВП, було однією з важливих вимог під час передвиборчої кампанії Трампа, нагадує у своєму коментарі «Німецька хвиля».
 
Ще в 2014 році на саміті Альянсу в Уельсі його учасники домовилися досягти цієї мети впродовж десяти років. Згідно з даними НАТО, в 2016 році тільки чотири країни Альянсу, крім США, виконали цю вимогу.
 
Більше двох відсотків своїх ВВП витрачали на оборону Греція (2,4 відсотка), Великобританія (2,2 відсотка), Естонія (2,2 відсотка) і Польща (2 відсотки). Німеччина виділяє на оборону приблизно 37 млрд. євро на рік, що становить лише 1,2 відсотка її ВВП.
 
Бюджет оборонного відомства в США в 2016 році становив 594 млрд. доларів, а в усіх європейських країнах-членах Альянсу і Канаді, разом узятих, — 273 млрд. доларів.
 
У Брюсселі американський віце-президент Майк Пенс зустрівся з Генеральним секретарем Північноатлантичного альянсу Єнсом Столтенбергом, а також відвідав Європейську раду та мав розмову з її головою Дональдом Туском.
 
Він гарантував, обіцяв та запевняв у стабільності дружби по обидва боки Атлантичного океану. Туск також говорив про необхідність міцного трансатлантичного зв’язку. Йшлося й про Україну.
 
«Після зусиль Росії силою змінювати кордони, ми будемо продовжувати наші зусилля в Польщі та державах Балтії шляхом реалізації ініціативи посилення там присутності НАТО. Щодо України, то Сполучені Штати продовжуватимуть домагатися того, щоб Росія несла відповідальність за ситуацію в Україні, та вимагати від неї, щоб, згідно з Мінськими угодами, вона розпочала деескалацію насилля в східній Україні», — заявив після зустрічі з Дональдом Туском Майк Пенс.