Благодійний фонд Сергія Жадана зібрав перші 100 тисяч на допомогу родинам загиблих

23.02.2017

Перші понад 100 тисяч гривень — 45 тис. грн. у Харкові та 63 тис. грн. у Києві  — зібрав нещодавно створений благодійний фонд Сергія Жадана.

Гроші планують передати кільком родинам загиблих українських військових, у тому числі — з Добровольчого українського корпусу.

«Хлопці, які загинули в той період, коли добровольчі батальйони ще не мали офіційних статусів у МО та МВС, не мали статусу учасника бо­йових дій і, відповідно, їхні родини не отримують державної допомоги як родини «офіційних» загиблих, що нелогічно і несправедливо, — каже голова правління БФ Сергія Жадана Ірина Куніцина.
 
— Зараз думаємо, як найефективніше їм допомогти».
 
Хтось просить допомогти грошима, хтось — купити якісь конкретні речі, як, наприклад, пральну машину, чи допомогти з орендою квартири, каже Сергій Жадан.
 
«Хочу нагадати й про інше: інколи родинам, які втратили на війні батька, потрібні не так гроші, як побутова допомога і підтримка. Якщо у вас є такі сусідки, співробітниці — спитайте, що їм потрібно, чим допомогти», — радить письменник.
 
  Гроші у Харкові збирали за допомогою благодійного рок-концерту, який пройшов 17 лютого в Театрально-концертному центрі за підтримки Управління культури ХОДА. Учасниками концерту стали: «Жадан і собаки», «Шана», «Вул. Курзу», Олег Каданов, «П@п@ Карло & Борис Севастьянов». Усі музиканти грали без гонорару. 
 
«Практично всі учасники цього концерту грали і на харківському Майдані, і на київському Майдані, і на безлічі благодійних концертів під час війни, — говорить співорганізатор концерту Василь Рябко.
 
— Дуже круто бути в такій компанії, і прекрасно, коли можна поєднати рок-концерт та благодійність. Допомагати — і музикою нагадувати про важливі просто зараз речі».
 
 У Києві благодійною подією стала презентація аудіокниги на вірші Сергія Жадана «Тамплієри».
 
Учасниками презентації були Тарас Чубай, Остап Ступка, Олександр Фоззі Сидоренко, Каша Сальцова, Анжеліка Рудницька, Іван Леньо, Дмитро Ярошенко та Ярослав Лодигін. Усі вони — волонтери, їздили на схід, безпосередні учасники просвітницьких та благодійних проектів. 
 
«Хочу нагадати, що завдання нашого фонду, — не просто збирати гроші й щось купувати, а робити так, щоб люди на сході відчували себе потрібними, бачили себе як невід’ємну частину України, — каже Сергій Жадан.