Шлагбаум для офшорів: міністри фінансів ЄС домовилися боротися з «податковими гаванями»

23.02.2017
Міністри фінансів країн ЄС вирішили посилити боротьбу з ухилянням від сплати податків, повідомляє «Євроньюс».
 
На засіданні у вівторок вони домовилися змінити європейське законодавство і закрити всі «шпарини», якими користуються наразі великі корпорації, аби платити податки в країнах iз меншим рівнем оподаткування.
 
Міністри фінансів також погодилися створити єдиний для ЄС список країн, які вважатимуть «податковим раєм».
 
«Ми погодилися з пропозицією закрити всі гібридні дисбаланси щодо податкових систем третіх країн. Ця директива — остання з низки заходів, спрямованих на те, щоб запобігти ухилянню від сплати податків великими корпораціями, запобігти тому, щоб вони використовували дірки в законодавстві, аби зменшити свої податкові рахунки», — заявив Едвард Шиклуна, міністр фінансів Мальти, що зараз головує в Європейській Раді.
 
Чи приєднається до ініціативи ЄС Велика Британія, яка перебуває в процесі виходу з євроспільноти, наразі невідомо.
 
Місяць тому головний фінансист Сполученого Королівства Філіп Гаммонд уже натякав, що Лондон може зробити свою податкову систему більш привабливою для великого бізнесу, якщо не вдасться домовитися про вільний доступ Британії на європейські ринки.
 
У будь-якому разі, нововведення запрацюють лише з 2020 року: деякі країни бояться негативних наслідків для своєї економіки, якщо жорсткіший контроль за сплатою податків запровадять занадто швидко.