Битва з клавіатурою в руках

24.02.2017
У Збройних силах Росії таки існують війська інформаційних операцій. Про це повідомив, виступаючи в Держдумі в середу, російський міністр оборони Сергій Шойгу. Він не приховує, що це «набагато ефективніше і сильніше всього того, що раніше ми створювали у напрямку, який називається контрпропагандою». Голова комітету Держдуми РФ з оборони Володимир Шаманов наголосив, що ці війська створені перш за все нібито «для захисту інтересів національної оборони і протиборства в інформаційній сфері».
Російська влада раніше спростовувала повідомлення про те, що в країні існують кібервійська. У січні газета «Коммєрсант» iз посиланням на дослідження міжнародної компанії Zecurion Analytics писала, що Росія входить до п’ятірки країн за чисельністю й фінансуванням «інформаційних військ», які займаються шпигунством, кібератаками та інформаційними війнами. За даними компанії, чисельність російських кібервійськ становить близько тисячі осіб, а на їхнє фінансування може щорічно виділятися майже 300 млн. доларів.
Після цієї публікації голова комітету Ради Федерації з оборони та безпеки Віктор Озеров заявив агенції «Інтерфакс», що кібервійськ у структурі Збройних сил Росії немає. При цьому він зазначив, що в усіх країнах, які претендують на роль наддержав, «звичайно ж, ведуться ці розробки, бо необхідно мати у своєму арсеналі, зокрема, і такі засоби боротьби з противником», наводить його слова Бі-Бі-Сі.
Начальник генштабу Збройних сил РФ (2004—2008 роки) генерал армії Юрій Балуєвський, коментуючи заяву Сергія Шойгу, сказав: «Перемога над противником у цій війні може бути набагато важливішою, ніж перемога в класичному військовому протистоянні, адже вона безкровна, а ефект дивовижний, знекровлює і паралізує всі органи влади держави-супротивника». На початку 2000-х років при академії Генштабу російської армії започаткували курси з підготовки офіцерів для інформаційного протистояння. Російський портал РБК цитує представника комітету Ради Федерації у справах оборони та безпеки Франца Клінцевича, який сказав, що війська з інформаційних операцій створені в Росії «недавно», а інформація про них засекречена.
Але ведення Росією інформаційної війни від певного часу не є таємницею для Заходу. Попередня адміністрація США президента Барака Обами вже закидала Росії, що Кремль стояв за кібератаками під час виборчого процесу в США минулого року. З огляду на пропагандистсько-підривну діяльність Росії, спеціальні підрозділи для протидії їй нещодавно створені чи створюються у Великій Британії, Франції, Німеччині, Швеції та інших країнах Заходу. Сучасні війни набирають нового вигляду та змісту. І провокує ці кібервійни саме Кремль.