НОВИНИ ПЛЮС

24.02.2017

 Набула чинності масштабна угода СОТ щодо лібералізації світової торгівлі

Перша багатостороння угода в рамках Світової організації торгівлі (СОТ), спрямована на лібералізацію глобальної торгівлі, набрала чинності. Як повідомили у штаб-квартирі СОТ у Женеві, Угода про спрощення процедур міжнародної торгівлі ратифікована більш ніж двома третинами зі 164 членів організації, що було необхідно для набрання нею чинності. Глава СОТ Роберту Азеведу розраховує, що угода додасть до темпів зростання глобальної економіки до половини відсоткового пункту на рік і скоротить витрати світової торгівлі щонайменше на 14 відсотків. 

Еквадор голосує за Леніна

Президентські вибори в Еквадорі матимуть продовження у другому турі. Центральна виборча комісія країни повідомила вчора офіційні результати першого туру, який відбувся минулої неділі. З восьми претендентів на посаду глави країни в другий тур вийшли кандидат від лівих сил Ленін Вольтер Морено (набрав 39,3%) та колишній банкір Ґієрмо Лассо — здобув 28,1% голосів еквадорських виборців. Громадяни Еквадору обирають як нового президента країни, так і депутатів Національної асамблеї. Другий тур виборів відбудеться 2 квітня. 

Кремль влаштовує в Польщі акції проти України

Антиукраїнські акції, що проходять у Польщі, організовані агентурною мережею Кремля, стверджують розслідувачі InformNapalm. До рук активістів потрапило листування одного з агентів російської зовнішньої політики у Східній Європі Олександра Усовського. Саме Усовський наразі організовує та проводить антиукраїнські акції в Польщі, активно вербує агентів та має плани з проштовхування проросійської партії до сейму. Фінансування Усовський отримує з Кремля, про що свідчить його листування з депутатом Держдуми Костянтином Затуліним, який очолює «Інститут країн СНД». Основний проект Усовського — «Дискусійний клуб», головне завдання якого полягає в акціях, що покликані розсварити українців з поляками. До речі, Олександр Усовський, який називає себе істориком, письменником і публіцистом, часто публікувався на сайті проекту Віктора Медведчука «Український вибір» з дописами, зокрема, й на дражливі теми українсько-польської історії.

Чистки в польській армії

Уряд Польщі прагне встановити повний контроль над збройними силами та, стверджує міністр оборони Антоні Мацєревич, викорінити з армії всі сліди комуністичного періоду. Але насправді йдеться не про «підпільних комуністів у погонах», а про бажання правлячої партії «Право і справедливість» та її лідера Ярослава Качинського повністю підпорядкувати керівний склад армії, досягти незаперечної лояльності до вождя. З огляду на це з армії змушені були піти 26 генералів та більше 300 вищих офіцерів. Націонал-консервативний уряд Польщі з моменту свого приходу до влади, восени 2015 року, змінив близько 90 відсотків складу вищого військового командування у збройних силах країни, повідомили в міністерстві оборони країни. В оборонному відомстві не уточнили, яка кількість генералів була звільнена зі збройних сил. На даний момент у ЗС Польщі нараховується 106 тисяч військовослужбовців — на 10 тисяч більше, ніж було у 2015 році.