1096 днів опору

28.02.2017
1096 днів опору

Пiд час маршу солiдарностi з кримськотатарським народом у Києвi люди тримали в руках портрети затриманих окупантами кримчан.

Із синьо-жовтими стягами та блакитними полотнищами з тамгами в неділю на столичному майдані Незалежності зібралися сотні активістів. Вони взяли участь y марші солідарності з кримськотатарським народом. Акцію приурочили до Дня опору Криму російській окупації. Люди тримали в руках портрети затриманих кримчан, виконували український та кримськотатарський гімн та скандували «Крим — це Україна», «Поверніть батьків дітям». Крім того, учасники Маршу солідарності вшанували пам’ять полеглих українців і кримських татар хвилиною мовчання.
Із початку анексії Криму в 2014 році близько 20 тисяч кримських татар покинули півострів. Російська влада в Криму змушує кримських татар їхати з півострова, заявив уповноважений Президента України у справах кримських татар Мустафа Джемілєв: «Ми дуже сподіваємося, що санкції на окупанта будуть посилюватися і це змусить його залишити окуповані території. Інший вихід, військовий, нам зараз видається безперспективним. Це спричинить за собою етнічні чистки. А якщо там розгорнуться воєнні дії, Крим може перетворитися на безлюдний острів. Ми ледь стримуємо людей, щоб вони не залишали Крим, тому що це стратегія окупантів. Це стосується не тільки кримських татар, а й усіх проукраїнськи налаштованих людей».
Голова Меджлісу  кримсь­ко­татарського на­ро­ду Ре­фат Чубаров закликав не сприймати тимчасову окупацію Криму Російською Фе­дерацією як поразку: «Ми не змогли закріпити нашу перемогу, але не думайте, що Путін переміг. Ні в кого не повинно бути сумнівів, що ми відновимо свою національно-територіальну автономію. Іншого вже не буде, тому що інакше не буде кримськотатарського народу. Крим більше не буде такою безликою, без мізків російською автономією. Це буде кримськотатарська національна автономія у складі незалежної України».
У свою чергу Президент України Петро Порошенко запевнив, що Україна не залишить своїх громадян у тимчасово окупованому Росією Криму без підтримки: «Україна зуміла на найвищому міжнародному рівні — в ООН — закріпити за Росією статус окупаційної влади, яка несе відповідальність за брутальне порушення прав людини на тимчасово окупованій території України — в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь. Увесь цивілізований світ знає: Крим — це Україна, тому боротьба за нього триватиме». 
До слова, цього дня кримських татар підтримували в багатьох країнах світу. У День опору Криму російській окупації активісти з громадської організації «Мережа народної дипломатії Global Ukraine» провели під Ейфелевою вежею в Парижі акцію «Крим — це Україна». Біля стін посольства Росії в Анкарі також пройшла акція протесту, організована Асоціацією неурядових організацій кримських татар, в якій узяли участь десятки етнічних татар, що проживають у різних регіонах Туреччини. Представники кримськотатарського народу поклали до стін посольства Росії чорний вінок.
Нагадаємо, 26 лютого 2014 року, напередодні анексії Кримського півострова Росією, біля Верховної ради АРК у Сімферополі проходили два мітинги. На одному були кримські татари, які виступали за єдність України, на іншому — прихильники приєднання півострова до Росії. Сталися зіткнення, дві людини загинули. Вночі 27 лютого будівлю ВР Криму захопили російські спецпідрозділи. Надалі окупація поширилася на весь півострів.