Зупинити геростратів

28.02.2017
ПАТ «Укргідроенерго» відновлює спроби залучити європейське фінансування під будівництво на Черкащині Канівської гідроакумулюючої електростанції (ГАЕС) потужністю 1000 МВт. Проект будівництва Канівської ГАЕС був розроблений у 1985 р. згідно зі «Схемою розміщення ГЕС та ГАЕС на території Європейської частини СРСР до 1990 р.». Роботи з будівництва ГАЕС, що почалися у 1985 р., були зупинені з отриманням Україною незалежності. У середині 2000-х проект знову «зняли з полиці», зменшили його розмір (з 16 до 4 гідроагрегатів) та почали пошук грошей на реалізацію. То якщо ми говоримо про декомунізацію, чому це не стосується комуністичних проектів «загасити» найбільшу святиню України — Канів, де поховано нашого великого Кобзаря Тараса Шевченка? Комусь же це потрібно?
Прикметно, що в 2008 році ЄБРР відмовився від розгляду фінансування цього проекту. На той час кошторисна вартість проекту становила 4,9 млрд. гривень. Але вже в 2015 році, за нової влади, яка ішла на ви­бoри з гаслом «жити по-новому», проект офіційно подано до Європейського iнвестиційного банку (ЄІБ) та до Свiтового банку на отримання кредитів під державні гарантії на суми приблизно 400 та 500 мільйонів євро.
Українську громадськість турбує низка проблемних питань, пов’язаних із необхідністю реалізації проекту, а також той факт, що він був підготовлений із порушеннями норм національного і міжнародного права.
Український уряд не оприлюднив результатів оцінки економічної доцільності проекту і, відповідно, відсутні будь-які обґрунтування того факту, що будівництво гідроакумулюючої електростанції потужністю 1000 МВт є найбільш невідкладною та економічно ефективною інвестицією в українському енергетичному секторі сьогодні. Додамо, що на Ташлицькій та Дністровській ГАЕС діють лише 5 агрегатів із запланованих 17. Тобто там вода просто виливається, а в Каневі нібито конче необхідно ставити дамби на понад півтора мільярда доларів та запускати нові агрегати. Навіщо? В Україні й нині є надлишок електроенергії. Отже, олігархи прагнуть надприбутків будь-що.
Нагадаємо: проект Канівської ГАЕС не пройшов громадське обговорення, передбачене вимогами національного законодавства і, відповідно, порушує вимоги як національного, так і міжнародного законодавства, а також Конвенції ЄЕК ООН про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Оргуська конвенція). Тобто сама ідея втілення «комуністичного» проекту є незаконною. ЄІБ і Світовому банку слід відмовитися від фінансування проекту будівництва Канівської ГАЕС як необґрунтованого і вкрай ризикованого.
У цьому зв’язку закликаємо Президента України, Голову Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України вжити всіх необхідних заходів для негайного припинення будівництва Канівської ГАЕС, яка, окрім екологічної та економічної шкоди, завдасть непоправної шкоди духовному світу України, знищивши територію природного заповідника, пов’язаного зi світовим генієм — Тарасом Григоровичем Шевченком. 
  
Герої України Іван ДРАЧ, Борис ОЛІЙНИК, Анатолій ПАЛАМАРЕНКО, лауреати Шевченківської премії Любов ГОЛОТА, Юрій КОВАЛІВ, Степан КОЛЕСНИК, В’ячеслав МЕДВІДЬ, Павло МОВЧАН (голова ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка); Почесний енергетик України Геннадій КАЧАЛЕНКО; член-кореспондент Національної Академії медичних наук України,  доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки Микола ПОЛІЩУК; гoлова Київської спілки журналістів України Михайло СОРОКА; письменники Василь КЛІЧАК, Павло ВОЛЬВАЧ, Василь ПІДДУБНЯК; голова ВГО «Професійна спілка «Журналіст України» Олександр МИХАЙЛЮТА, голова Національної спілки письменників України Михайло СИДОРЖЕВСЬКИЙ, кандидат юридичних наук Володимир ЯРОШ. 
(Збір підписів триває).