Крижана «рулетка»

28.02.2017
Відразу восьмеро людей провалилися під лід під час риболовлі на Дністровському лимані біля села Надлиманське (Овідіопольський район). Трьох людей вдалося врятувати, а п’ятеро рибалок загинули.
За інформацією рятувальників ДСНС Одеської області, у той день на тонкий лід вийшло близько двохсот рибалок. Людей не зупинило потепління до 15 градусів вище нуля, дощова погода та товщина льоду не більше п’яти сантиметрів. Трагедія розігралася на відстані 400 метрів від берега: під ногами рибалок раптово провалилася тонка крига.
«У післяобідній час надійшов сигнал про те, що люди благають про допомогу, — розповів заступник начальника головного управління ДСНС в Одеській області, полковник служби цивільного захисту Олександр Крицький. — Лід провалився під ногами людей через велику кількість бажаючих ловити рибу та різке потепління. Під воду пішло відразу вісім осіб. До прибуття пожежно-рятувальних підрозділів, допомогу постраждалим надавали випадкові свідки трагедії. Спільними зусиллями людям удалося врятувати трьох рибалок. А тіла трьох загиблих пізніше виявили водолази». Однак на цьому пошукові роботи не закінчилися: під час ґрунтовного огляду акваторії лиману водолази знайшли тіла ще двох загиблих.
За словами рятувальників, зараз проводять комплекс оперативно-слідчих заходів, які повинні точно встановити причини масштабної трагедії, що розігралася на Дністровському лимані.
Самі ж очевидці трагедії стверджують, що кількість загиблих може бути більшою. Рибалки помітили, що на березі Дністровського лиману вже кілька днів стоять «безгоспнi» машини. Співробітники ДСНС підтвердили інформацію про те, що знайдено три автомобілі, власники яких зникли. Однак підтвердити або спростувати інформацію про нові смерті бійці ДСНС зможуть тільки після завершення повного циклу оперативно-розшукових робіт, які все ще тривають в акваторії лиману.
«Цілком імовірно, що власники автомашин залишили їх на березі та пішли порибалити до більш віддалених місць, — заявив полковник служби цивільного захисту Олександр Крицький. — Зараз правоохоронці звіряють номери автомобілів та шукають родичів власників іномарок».
Співробітники підрозділів ГУ ДСНС України на Одещині продовжують проводити позачергові рейди на водних об’єктах у місцях масового скупчення людей та поширюють листівки про правила поведінки на льоду. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Жахлива трагедія в Одеській області викликала широкий резонанс серед користувачів соціальних мереж. Так, опубліковані оперативні новини про трагедію рясніють коментарями такого змісту: «Така риболовля — це свого роду гра в самогубство «Синій кит», тільки для дорослих — iз завданням: «вийди на лід при +15». А ось ще одне зауваження від мешканця села Надлиманське: «Я кiлька днів тому проїжджав повз те злощасне місце з сім’єю на таксі. Ми з дружиною бачили це скупчення, та я не відразу повірив водієві, що це рибалки. Думали, що це — птахи! Добре було видно, що лід місцями взагалі вже зійшов. Як можна так безвідповідально ставитися до свого життя!»
Самі рятувальники ДСНС теж дивуються: незважаючи на страшну трагедію й ризик втратити життя через одну-дві рибини, рибалки продовжують виходити на тонкий лід. За словами учасників пошуково-рятувальних робіт, у той час, поки йде збір даних про всі подробиці трагедії на Дністровському лимані, там завзято рибалять не менше 50 осіб.