Сила мозку та нервів: боротьба за «шахову корону» між українкою і китаянкою розпочалася з мирової

01.03.2017
Сила мозку та нервів: боротьба за «шахову корону» між українкою і китаянкою розпочалася з мирової

Ганна Музичук (ліворуч) та Тань Джуньї ведуть у Тегерані боротьбу за титул чемпіонки світу. (Фото з сайта tehran2017.fide.com)

Учора найкраща вітчизняна шахістка, третій номер жіночого рейтингу ФІДЕ Ганна Музичук святкувала своє 27-річчя й паралельно з цим грала другу партію фіналу чемпіонату світу, котрий приймає Тегеран.
 
На відміну від попередніх раундів турніру, котрий, зазначимо, проходить за нокаут-системою, класична фаза вирішального протистояння складатиметься не з двох, а чоти­рьох партій.
 
Можливо, саме тому українка вирішила й не форсувати події у стартовому поєдинку фінальної дуелі й, граючи білими, розписала з китаянкою Тань Джуньї мирову.
 
Багато хто з експертів подібний розвиток подій назвав втраченою для Музичук вигодою. Утім навіть у випадку несприятливого для себе завершення другої партії, у львів’янки ще буде нагода виправити ситуацію.
 
І якщо після стартової нічиєї чорними на боці Джуньї «кольорова» перевага, то на користь Ганни говорять її вищий рейтинг та досвід нещодавніх перемог на чемпіонатах світу з рапіду та бліцу.
 
Після того як у півфіналі Музичук дуже легко, двічі змусивши капітулювати суперницю, пройшла екс-чемпіонку світу Олександру Костенюк, окремі шахові коментатори поспішили провести дострокову коронацію нашої шахістки.
 
Мовляв, у вирішальному протистоянні за шахову корону їй протистоятиме значно скромніша за рейтингом — 14-та гросмейстер світу Джуньї.
 
Однак уже перша партія фіналу показала передчасність таких заяв — легкого життя у його рейтинг-фаворита не буде.
 
Цілком імовірно, що в боротьбі за головний приз (а це 60 тисяч доларів) Ганні вперше на турнірі доведеться зіграти тай-брейк.
 
Як свідчить офіційний сайт Федерації шахів України, на шляху до фінального двобою ЧС Ганна Музичук встановила унікальне досягнення, пройшовши всі попередні етапи в основний так би мовити час.
 
Натомість Джуньї, перш ніж дістатися головного поєдинку турніру, тричі грала тай-брейк. При цьому двічі справа доходила до армагеддону, суть якого в тому, що володар білих фігур зобов’язаний (за певний час) поставити опонентові мат, в іншому випадку переможцем партії оголошується протилежна сторона.
 
Примітно, що в першому такому нокаут-тесті, який Джуньї пройшла в другому раунді, вона здолала 14-ту чемпіонку світу, харків’янку Анну Ушеніну. До речі, вибила з розіграшу Тань Джуньї й головного рейтинг-фаворита ЧС-2017, свою співвітчизницю, другу шахістку планети Цзюй Веньцзюнь.
 
Що цікаво, відбулося це в чвертьфіналі за «пришвидшеною» процедурою — 1,5:0,5.
 
Наскільки прогнозованим буде фінал, сказати неймовірно тяжко. Жіночі шахові баталії навіть на найвищому рівні постійно супроводжуються несподіваними промахами та нервовими зривами.
 
Приміром, у півфіналі через свою неуважність росіянка Костенюк програла Ганні Музичук за всіма ознаками виграшну партію.
 
Вочевидь для тріумфу в тегеранському чемпіонаті світу, де, нагадаємо, шахісткам доводиться змагатися в не надто звичних для себе умовах — з покритою хусткою головою, претенденткам на шахову корону, окрім високої майстерності, потрібно продемонструвати ще й високу психологічну стійкість.
 
Думається, що володарка цих компонентів і має стати 16-ю чемпіонкою світу з шахів.